10.5 C
Budapest
kedd, február 27, 2024
HomeHűhaÁtnevezik a kerületet! Minek nevezzelek, Pestszentlőrinc-Pestszentimre?

Átnevezik a kerületet! Minek nevezzelek, Pestszentlőrinc-Pestszentimre?

„Minek nevezzelek?” címmel az önkormányzat pályázatot hirdet középiskolások számára a kerület új elnevezésére. Emellett az itt élők valamennyien javaslatokat tehetnek arra, hogy milyen találó és rövid nevet látnának szívesen. A változtatás részleteiről Komáromi Zoltán városigazgatót kérdeztük.

■ Miért van szüksége új névre Pestszentlőrinc-Pestszentimrének?

■ A kerület története 71 évvel ezelőtt, 1950-ben kezdődött. Az akkor negyvenéves Pestszentlőrinc és húszéves Pestszentimre csatlakozott Budapest XVIII. kerületeként a fővároshoz. A terület elnevezése nem volt benne az első száz prioritásban, így a Pestszentlőrinc-Pestszentimre nevet kapta. Ez a név több szempontból sem szerencsés, egyfelől nagyon hosszú, így a legtöbb ember rövidíteni igyekszik, másfelől benne van az egykori két település közötti megosztottság.

MERRE LAKSZ?

■ Kimondani sem egyszerű…

■ Ha az itt élő embereket megkérdezik, hogy merre laknak, akkor sokan olyasmit válaszolnak, hogy a Tizennyolcban, Lőrincen, Szentlőrincen, Pestszentlőrincen, Imrén, Szentimrén, Pestszentimrén, a Ferihegy mellett. Esetleg egyszerűen csak azt válaszolják: mész az Üllői úton, és ha a Budapest táblát áthúzva látod, akkor túlmentél. Én még embert nem hallottam, aki hétköznapi kommunikációban kimondta volna, hogy én biza pestszentlőrinc-pestszentimrei lakos vagyok! Szóval ezért gondoljuk úgy sokan, hogy Budapest XVIII. kerülete is megérdemel egy frappáns, egyszavas nevet, nem csak a Belváros, Zugló, a Vár, Óbuda, Újbuda, a Hegyvidék, Újpest, Kőbánya, Kispest, és még sorolhatnám.

JAVASOLJANAK A HELYIEK

■ Nem tart az esetleges felháborodástól amiatt, hogy meg akarják változtatni a kerület nevét?

■ Névváltoztatásra vannak jó és nagyon rossz példák is. Az igen ritkán vezet jóra, ha egy ilyen fajsúlyos, társadalmilag érzékeny kérdésben nincs egyeztetés. Jelen esetben a kerület vezetése is ennek a felismert igénynek nyújt teret a pályázattal. 2021 őszén indul a kerületi középiskolások számára kiírt Minek nevezzelek? pályázat. Ezzel egy időben a helyi lakosok javaslatait is várjuk, akár amellékelt lapon, amelyet kitöltve bedobhatnak a polgármesteri hivatalnál, valamint a Rózsa Művelődési Házban és a Kondor Béla Közösségi Házban kihelyezett dobozokba, vagy természetesen online is elküldhetik a javaslataikat a bp18.hu oldalon. A magam részéről mindent elkövetek, hogy a névválasztásba ne szóljon bele a politika. A hattagú zsűri felkérésekor a szakmaiság mellett a politikai irányultság balanszára is figyeltem. Nincs kormánypárti vagy ellenzéki kerületnév, csak közös név van, amelyre politikai hovatartozástól függetlenül minden itt lakó büszke lehet.

EGYSÉGRE TÖREKEDVE

■ Egyúttal a kerület címerét és logóját is módosítani kívánják?

■ Mint ahogy mi is változunk, úgy a lakóterületünk is folyamatosan fejlődik. Ezt szerencsés átvinni a címerbe is. Mondok egy példát. Sokan azt hiszik, hogy a kerületi címer legalább ezeréves, de minimum a középkorból származik, mert erre utal a benne lévő két szent ábrázolása, a motívumok és a stílus. Holott ez a címer 1994-ben született. Sajnos magában hordozza a megosztottságot azzal, hogy két külön címerből áll. Ezt a 27 évvel ezelőtti döntést ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor 45 évi házasság után a férj és a feleség külön számlára vált. Ezt kívánjuk megszüntetni a kerületünkre jellemző és a kor követelményeinek megfelelő egységes címer és logó kidolgozásával. Míg a kerület nevével kapcsolatos változtatáshoz együttes társadalmi gondolkodás kell, addig a címer megtervezéséhez grafikusok, helytörténészek és marketingszakemberek közös munkájára van szükség.

Bodzay Zoltán

bp18.hu

Népszerű