21 C
Budapest
péntek, április 12, 2024
HomeE-SportA brutálisan fejlődő E-sport: Ezek a lehetőségek várnak rád itthon!

A brutálisan fejlődő E-sport: Ezek a lehetőségek várnak rád itthon!

Az esport világszerte egyre növekvő népszerűségnek örvend, amire csak rátett egy lapáttal a járvány. Minden van benne, ami vonzza az embereket: szórakozás, karrier, pénz. Ha azt hinnénk itthon nincs lehetőség érvényesülni, tévedünk!

Mire fel a nagy hűhó? Az esport világát már megismertük, valamint azt is megnéztük minek köszönheti megkülönböztetett szerepét Dél-Korea. Szerencsénkre nem kell ilyen távokra utaznunk, hogy aktív részesei lehessünk ennek a feltörekvő ágazatnak! De mire fel ez a nagy jövedelmezőség? A kezdetben lelkes rajongói versenyeket felváltották a nagyszabású, tömeges néző- és szervezőtábort megmozgató események. Egyre több nagyvállalat ismeri fel az esportban rejlő lehetőségeketés állnak szponzorként a versenyek mögé. Miért éri meg mindez nekik? A válasz a marketing. A vállalatok egyre nehezebb érik el a fiatalokat, a generációs különbségek és a felgyorsuló világ miatt nem találják a közös hangot.

Az esport remek lehetőséget biztosít arra, hogy egy fiatalok által frekventáltan látogatott közegben jelenítsék meg magukat, ezzel agyukba égetve márkáikat.

A siker érdekében gyakran vesznek igénybe kifejezetten esportra szakosodott ügynökségeket, akiknek céljük az esport vállalati stratégiába való beillesztése, és ehhez kapcsolódó projektek végrehajtása. Tökéletes példa erre a MOL, ami hazai nagyvállalatként töretlenül támogatja az esportot. A videójáték már nem csak egy hobbi, olyan pénzforgalma van, melyet bármely másik ágazat méltán irigyelhet. Nem kell játékosnak lenned ahhoz, hogy itt építs karriert. Az esportnak a terjeszkedéshez szüksége van profi szakemberekre az üzleti élet minden szegmenséről. Magyarországi népszerűsítéséért 2017. óta küzd a Nemzeti Gaming és E-sport Sportági Szövetség.

Ha nézőként akarunk érvényesülni…Az esport növekvő népszerűségét és járvány alatti teljesítőképességét látva 2020. szeptemberétől a Szerencsejáték Zrt. bevette kínálatába az esport fogadást. Mivel a hagyományos sport elemei is megjelennek benne, ezért azok sportfogadási szabályait, módjait is könnyen átvették. Jelenleg összesen 14 játékra fogadhatnak az esport magyarországi szerelmesei, köztük olyan közönségkedvencekre, mint a LoL, CS:GO, CoD, FIFA és társaik. Az élmény teljessé tételéért lehetőség van élő fogadásra miközben a Tippmixpro közvetíti a streameket.

Lássuk a számokat! Az eNET, az Esport1 és az Esportmilla 2020-as kutatása alapjánaz országban 3,8 millió felnőtt játszik videójátékkal, az aktív esportot űzők száma felugrott 540 ezer főre. Ez 28 százalékos emelkedést jelent. Rámutattak arra is, hogy a gamerek nem egész nap gubbasztanak a monitor előtt. Szabadidejükben 75 százalékuk űz valamiféle sportot, ezek közül is a futás, úszás, kondizás, focizás mondható közkedveltnek.

Megdöbbennénk, ha azt mondanánk, hogy az elmúlt évben közel 42 milliárd forintra tehető a hazai piac mérete?

Pedig így van! A videójátékok, hardverek és perifériák, játékbeli tartalmak, valamint a merchandise termékek értékesítéséből befolyt összeg bizonyítja az ágazatban rejlő pénzügyi potenciált.

Ha rutinos gamer vagy vár a Megyék Csatája!A MediaWorks szervezésében 2020-ban indult útjára a Megyék Csatája Országos Esport Verseny (röviden: MCS), ahol LoL-ra és FIFA 21-re nevezhettek a magyar gamerek. A mérkőzések három platformon zajlottak – PC-n, Xbox One-on és PS4-en – megyei selejtezőkkel, megyei döntőkkel, majd régiós fordulókkal. A verseny összdíjazása 1 millió forint volt!

Kevésbé profiként milyen lehetőségeim vannak?Aki keres, az talál! Az országban számtalan esport rendezvényt bonyolítanak le évről évre, így egy kis kutatómunka után biztos találsz olyat, ami felkelti érdeklődésed. Nem kell nagyon messze keresgélned, ugyanis szinte minden egyetemnek megvan a saját esport eseménye. A járvány előtt a Zwack rendszeresen szervezett Fütyülős FIFA bajnokságot több egyetemen is. A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának 2020-as őszi University Electronic Games (UEG) versenyén közel 800 hallgató 6 játékban küzdött a dobogóért. Az UEG már készül második szezonjára. A győri Széchenyi István Egyetemnek hivatalos esport szakosztálya van, emellett rendszeresen szerveznek versenyeket az egyetem hallgatóinak.

Gamernek sem muszáj lenned, ahhoz hogy online közegben engedd ki a gőzt. Az egyszerű online játékoknak is megvan a maguk rajongótábora. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája már két alkalommal rendezett országos egyetemi Honfoglaló Bajnokságot, márciusra Kahoot-tal készülnek.

(unilife.hu)

Népszerű