Home Egészségügy Riadót fújt az országos tisztifőorvos: pokoli hőség várható

Riadót fújt az országos tisztifőorvos: pokoli hőség várható

0
Riadót fújt az országos tisztifőorvos: pokoli hőség várható

Érkezik a nyár második hőhulláma, az egész ország területére másodfokú hőségriasztást rendelt az országos tisztifőorvos.

Hétfőn nulla órától szerda éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Mint írják, a hőség különösen veszélyes a kisgyermekekre, az idősekre, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élőkre.  Azt javasolják, hogy a legmelegebb órákban – 11 és 15 óra között – lehetőleg ne tartózkodjunk a napon, illetve a bőrüket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen. A vízparton tartózkodók, mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően; felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!

Hozzátették: aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. A szabadban dolgozók, illetve a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy ügyelni kell a fokozott vízfogyasztásra, ugyanakkor érdemes kerülni a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

Kitértek rá, hogy a nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot. A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért vezessenek óvatosan – fűzték hozzá.

A hőségben eső után egy órával már olyan száraz a növényzet, hogy egyetlen szikrától, vagy bármilyen hőforrástól meggyulladhat – figyelmeztettek. Felidézték, hogy idén már 3800 tűz volt a szabadban, amelyekben kilenc ember megsérült.

A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, természetesen csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom!

Hozzáfűzték, a kerti zöldhulladékot ne égessük el; ha grillezünk, vagy bográcsozunk, a tüzet egyetlen percre se hagyjuk felügyelet nélkül!

forrás:

https://18.kerulet.ittlakunk.hu/termeszet/230708/riadot-fujt-az-orszagos-tisztifoorvos-pokoli-hoseg-varhato

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here