15.1 C
Budapest
szerda, február 28, 2024
HomeGazdaságAz önkormányzat elmúlt két évének gyorsmérlege

Az önkormányzat elmúlt két évének gyorsmérlege

Immár két év telt el az új vezetésű önkormányzat megalakulásától napjainkig. Ezt az időszakot csaknem teljes egészében a járványhelyzet, valamint az önkormányzatokra nehezedő kormányzati intézkedések határozták meg. Szaniszló Sándor polgármestert a két év mérlegéről kérdeztük, arról, mit sikerült megvalósítani az eredeti elképzelésekből, és mi az, ami későbbre marad.

 

■ A pandémia kényszer szülte bezárkózásai miatt visszatekintve úgy tűnik, mintha az elmúlt két esztendő hamar elrepült volna. Milyen volt ez a 24 hónap, mennyire volt más kormányozni a kerületet, mint egy átlagos időszakban?

■ Lényegesen nehezebb volt, mint egy átlagos időszakban. Nemcsak azért, mert rögtön az elején a kormány elvonta az önkormányzatok forrásainak jelentős részét, amelyek kerületünk további fejlődéséhez is kellettek volna. A járványhelyzet már önmagában is mindannyiunk – az önkormányzat és a lakosság – számára új helyzetet, nehezebb fel tételeket teremtett a kerület működtetéséhez. A legnagyobb nehézséget az egészségügyi szolgáltatások megszűnése, időleges szüneteltetése okozta. Az önkormányzat nem tehetett arról, hogy sokan maradtak ellátatlanul, mert a kormány döntése szerint az egészségügyi szakápolók és az orvosok elvezénylésével nem tartották elsődlegesnek a kerületek gyógyító munkáját. Ez azért történhetett meg, mert láthatóan csaknem egy évtizede egyre kevesebb pénz jut az egészségügyre. Amikor pedig nagy volt a baj, nem volt más választásuk, mint az önkormányzatoktól elvinni a szakápolókat és az orvosokat. Ezt a hibát azóta sem sikerült helyrehozni, továbbra is küzdünk a várólisták rövidítéséért és az orvoshiány megszüntetéséért.

ÉLHETNEK A MOZGÁSTERÜKKEL

■ A bezárkózós időszakban a városházi ellenzék csak korlátozottan szólhatott bele a polgármester által meghozott döntésekbe, amit adandó alkalommal szóvá is tettek. Megkaptak-e a képviselők minden tájékoztatást a saját hatáskörében hozott határozatok hátteréről?

■ Nem a polgármesterek, így nem én kértem, hogy a felelősséget is átvállalva egy személyben döntsünk a rendkívüli helyzetben. Mi ebben az időszakban is konzultáltunk a képviselőtársainkkal. Akinek kérdése volt, azt felhívtam telefonon, több alkalommal összehívtuk a teljes testületet, volt, hogy külön tárgyaltunk a frakciókkal. Utólag nem igazán érte vád az önkormányzatot, hogy olyan döntéseket hozott, amelyeket nem kellett volna, és olyan vád végképp nem ért bennünket, hogy szabálytalanul hoztunk volna meg bármilyen határozatot. Jelen pillanatban már a megszokott módon működik a testület, így élhetnek a képviselők a jogosítványaikkal, a szabad mozgásterükkel.

AMIVEL SZEMBESÜLÜNK

■ Kétségtelenül korlátozottabbak az önkormányzatok anyagi lehetőségei, de erre lehet azt mondani, hogy a kormánynak is nehezebb a járvány miatt. Mi a véleménye erről?

■ A kormány éppen az elmúlt hetekben döntött minden idők legnagyobb dollárhitelének a felvételéről. Sajnos azt látjuk, hogy ennek jelentős része a választásokat megelőző osztogatást szolgálja. Szembesülnünk kellett azzal is, hogy az önkormányzatok semmit nem kapnak vissza a járványhelyzetben elvont összegekből. A XVIII. kerület vesztesége évente hatmilliárd forint. Önkormányzatunk minden idők legszigorúbb költségvetése szerint gazdálkodik, ami azt jelenti, hogy csak a minimálisan szükséges kiadásokra van fedezetünk. A többi ellenzéki kerülethez hasonlóan mi is próbáljuk megőrizni a költségvetés egyensúlyát a jövő évi országgyűlési választásokig. Bízunk abban, hogy jövőre a városok iránt barátságosabb kormány alakul, amelyik figyelembe veszi az olyan igényeket, amelyekkel ez a kormány csaknem tizenkét éve nem törődik. Gondolok itt a XVIII. kerületben az Üllői út és a Nagykőrösi út rendbehozatalára, valamint meleg vizű strand létesítésére a kerületben. Nagyon sok olyan városfejlesztési feladatra nincs most pénzünk, amelyekre kellene. Például szeretnénk évente ötször kaszálni a közterületeket, megoldani a csapadékvíz-elvezetési problémákat és javítani az utak állapotát.

AMI NEM VÁRHAT

■ Az önkormányzat nehéz gazdasági helyzete ellenére azért vannak felmutatható eredmények. Milyen fejlesztéseket sikerült megvalósítani?

■ Az élet természetesen nem állt le, az önkormányzat a forrásait tekintve prioritási sorrendet állapított meg, és elsősorban arra költ, ami nem várhat. Folytattuk például a járdaépítési programot, igyekszünk azonnal kijavítani a kátyúkat, odafigyelünk a közterület rendezettségére és a virágültetésre. Ennek megfelelően megbecsüljük a Városgazda Zrt.-nél dolgozó munkatársakat. Természetesen a legjobb műszaki állapotban tartjuk az intézményeinket, az óvodákat, bölcsődéket. Éppen az elmúlt hetekben adtuk át a Napsugár bölcsőde felújított konyháját, és egyúttal rendbe hoztuk a teljes épületet is, ami 53 millió forintba került. Ami az egészségügyi beruházásokat illeti, átadtuk a Havanna-lakótelepen a felújított háziorvosi rendelőt, Pestszentimrén az új gyermekorvosi rendelőt, s folyik a pestszentlőrinci szakrendelő teljes körű felújítása és modernizálása a Fővárosi Önkormányzat Egészséges Budapestért Programjának mintegy kétmilliárd forintos forrásából. Vannak még folyamatban levő földútpályázataink, amelyek révén 2022 végéig jó eséllyel felszámoljuk a kerület földútjait. Odafigyelünk arra is, hogy az egészségügyben továbbra is kiváló színvonalú legyen az egynapos sebészet, hogy betöltsük a háziorvosi praxisokat, hogy se szakápolóban, se szakorvosban ne legyen hiány. Büszke vagyok rá, hogy bár a járványhelyzet idején sok ponton kellett szigorítani, de a jogszabályi keretek között azért voltak rendezvények a kerületben. Kiemelt feladatként kezeljük ugyanis a közművelődést, és örömmel látom, hogy a kerületieknek is fontos a kultúra, hiszen művelődési házaink rendre telt házzal működnek. Emellett természetesen célunk a pandémia miatt kimaradt események bepótlása és a helyi kulturális élet még színesebbé tétele is.

NEM ADOM FEL…

■ Milyen fontos fejlesztéseket nem sikerült megvalósítani, és milyen esély van rájuk?

■ Amikor felhatalmazást kaptunk a kerületiektől, volt néhány nagyobb vállalásunk. Többek között, a csapadékvíz-elvezetési problémák megoldása és az Üllői úton az olyan építkezések elősegítése, amelyek hozzájárulnak egy sokkal vonzóbb utcaképhez. Ezek egyenként is két-két milliárd forintot meghaladó forrást igényelnek. Ezek a vállalásaink késedelemben vannak, mert a kormányzati elvonások miatt az önkormányzat nem tud fedezetet teremteni hozzájuk. Nem adtuk fel, de attól tartok, hogy ezekkel is várni kell a jövő évi választásokig.

Bodzay Zoltán

bp18.hu

Népszerű