Index: az lesz az igazi fordulat, ha ez megtörténik a választáson

0

 

Az index.hu az önkormányzati választások kapcsán több kerülettel is foglalkozik legújabb cikkében, felmerül a nagy kérdés, hogy vajon a jobboldal vissza tudja-e hódítani azokat? A XVIII. kerület is említésre került.

 

kerületek 6

 

Sima győzelem vagy revans jöhet?

XVIII. kerületi polgármesterjelöltek:

  • Szaniszló Sándor (DK–Jobbik–Momentum–MSZP–Párbeszéd)
  • Ughy Attila (Fidesz–KDNP)
  • Baranyi Gábor (Munkáspárt)
  • Banga Zoltán (LMP–Zöldek)
  • Ruttensdorfer Béla (A Nép Pártján)
  • Kaldenecker György (Mi Hazánk)
  • Tabi Tünde (MEMO)
  • Balogh Balázs (Tisza Párt)

2019-ben az akkor még MSZP-s Szaniszló Sándor 2144 szavazatkülönbséggel nyerte meg a XVIII. kerületi (Pestszentlőrinc–Pestszentimre) választást a Fidesz–KDNP polgármesterével, Ughy Attilával szemben, aki két cikluson keresztül vezette a városrészt. Szaniszlót akkor a Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP-összefogás indította polgármesterjelöltként, majd már városvezetőként, 2020-ban az MSZP-ből átlépett a Demokratikus Koalícióba.

Ez okozott némi feszültséget a két párt között, mint ahogy az is, hogy a 2021-es ellenzéki előválasztáson a DK ráindult Kunhalmi Ágnesre, az MSZP társelnökére. A XVIII. kerületnek már 2018 óta az MSZP-s politikus az egyéni országgyűlési képviselője. 2018-ban 3965 szavazatkülönbséggel fordította vissza a kerületet a Fidesztől, 2022-ben pedig 780 szavazatkülönbséggel újra megverte a kormánypárti ellenfelét.

A következetesen ellenzéki együttműködést hangsúlyozó Kunhalmi Ágnes és a DK végül elásták a csatabárdot, az idei választásoknak már egy szövetségben (plusz a Párbeszéd–Zöldek) indulnak neki. Szaniszló Sándort így a DK, a Jobbik, a Momentum és a Párbeszéd–Zöldek mellett az MSZP is támogatja az újraindulásában.

STABIL ELLENZÉKI BÁSTYÁNAK TŰNIK A XVIII. KERÜLET, SZANISZLÓ SÁNDOR ÚJRÁZÁSÁNAK ESÉLYÉT A TISZA PÁRT BEFOLYÁSOLHATJA,

amely ebben a kerületben is indított polgármesterjelöltet (Balogh Balázs). A fideszes Ughy Attila ezt kedvező fordulatként értékelhette, egyedül a Tiszának lehet olyan ellenzéki vonzása, amely Szaniszlótól vihet el esetleg szavazókat, a többi jelölt esetében ez nem várható. 2019-ben a 14 egyéni választókörzetből csak kettőt tudott megnyerni a Fidesz–KDNP. Kérdés, hogy az idei választásokon milyen mértékben változhat a képviselő-testület összetétele.

Lapunk információi szerint a kerületben komoly erőforrásokról tanuskodó, rendkívül erős kampányt visz a véghajrában az LMP-s Banga Zoltán. Úgy tudjuk az egyéni választókerületben informális együttműködés is lehet az LMP és a Tisza között, azaz ahol nincs tiszás jelölt, ott a választókat az LMP jelöltjének támogatására kérik.

A városvezető baloldal most indult negatív kampányának célkeresztjében nem véletlenül Banga Zoltán és Balogh Balázs áll. Az általunk megismert helyi mérés szerint Ughy Attila és Szaniszló Sándor is 36-39 százalék körüli támogatottságot tudhat maga mögött.

(Index-tipp: bár a Tisza Párt indulása összekuszálhatja az erőviszonyokat, szerintünk Szaniszló Sándor folytatja munkáját polgármesterként.)

(index.hu)