15.4 C
Budapest
vasárnap, szeptember 24, 2023
HomeKözösségekNégy reggeli szokás, hogy az egész napod produktív legyen

Négy reggeli szokás, hogy az egész napod produktív legyen

Nincs rosszabb, mint egy borzalmas reggel: ha a nap eleje nem jól indul, az az egész napunkra negatív hatással lehet. Szerencsére van megoldás, és a lustábbaknak külön jó hír, hogy a reggeli mozgáson túl is vannak opciók.

Az amerikai Forbes négy olyan reggeli szokást mutat be, amik bevezetésével nemcsak a reggelek, de az egész napunk hatékony lehet.

Ébredés 15 perccel korábban

Ha nincs elég időnk reggel, és a korai készülődés eszeveszett kapkodásba csap át, az ebből fakadó szorongás és stressz az egész napos hangulatunkra és produktivitásunkra hatással lesz. Plusz 15 perc nem sok idő, reggel mégis csodákra képes és ezer módon felhasználható.

Meditálj, csinálj egy egészséges tízórait a gyereknek, miközben inspiráló podcastokat hallgatsz, mozogj, vegyél egy komótos zuhanyt és gondold át a napi feladataidat. Lehet, hogy 15 perccel korábban kell kelned, de hidd el, összességében hálás leszel érte.

Testmozgás

Számos tudományos munka rámutat, így a Harvard Business Review cikke is, hogy a reggeli edzés segít a koncentráció fejlesztésében, a memória pallérozásában, növeli a mentális állóképességet, fokozza a kreativitást és a gyorsabb tanulást, és még a stresszt is csökkenti. A mozgás alatt nem kell durva dolgokra gondolni, nem lehet mindenki Crossfit-őrült.

Már az olyan alacsony intenzivitású mozgásformák, mint a gyaloglás vagy a nyújtás segít a mentális és fizikai egészséged fejlesztésében.

A rendszeresen alkalmazott napi rutinok segítenek a kreatív gondolatok szárnyalásában. A reggeli futás például sokszor „helyet csinál a fejekben” azoknak a dolgoknak, amiket egyébként elfelejtettünk volna és kreatív megoldásokra is sarkal.

A 2-3 legfontosabb cél meghatározása

Sokan listákat készítenek a teendőikről, azonban fontos, hogy kiemeljünk 2-3 olyan tennivalót, amik igazán fontosak az adott napon. Kerüljük a túlságosan ambiciózus vagy véletlenszerű dolgok felírását, mert ha ezek teljesítésére aznap nincs valós esély, a nap végén sikertelennek érezzük magunkat.

A kevesebb tevékenységre való fókuszálás összességében segíti a hatékonyságodat. Ha reggel meghatározod a legfontosabb 2-3 napi célodat, akkor egész nap fókuszáltabb, proaktívabb és motiváltabb leszel.

Hálaadás

A reggeli köszönet serkenti a pozitív érzéseket, jó hatással van a mentális egészségre és tompítja a negatív attitűdöt is. Hatása kétirányú: nemcsak a feladónak tesz jót, de a célszemélynek is, legyen az akár barát, családtag, kolléga vagy ügyfél. Egy reggel kiküldött köszönet email az egész napunkat pozitívan befolyásolhatja.

(forbes.hu)

Népszerű