14.1 C
Budapest
csütörtök, március 28, 2024
HomeMizu zöldekMegvan 2020 legfenntarthatóbb vállalkozása!

Megvan 2020 legfenntarthatóbb vállalkozása!

A Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) és a köztársasági elnök által létrehozott Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány (KBKA) összefogott, hogy kiválassza 2020 legfenntarthatóbb vállalkozását. A Klímavédelmi díjat az “Ételmentő alkalmazás és weboldal”, a Munch kapta, amelyen keresztül vendéglátóhelyek értékesítik minimum 40% kedvezménnyel a még jó minőségű, de hamarosan lejáró ételeket.

Az egymillió forint értékű mentorációval járó díjjal azokat a vállalkozásokat ismerik el, amelyek a márkájukat és tevékenységeiket kifejezetten a klímavédelemre építik és aktívak az általuk megcélzott piaci szegmens személetformálásában is.

A Munch.hu egy hazai fejlesztésű platform, amin keresztül közel 130 étterem, pékség, bolt és szálloda kedvezményesen értékesíti az el nem adott, de jó minőségű ételeit. Az alkalmazást és honlapot 2020 nyarán alapította 4 egyetemista – Perepelica Kirill, Zwecker Bence, Zsoldos Botond és Wettstein Albert –, mára azonban több mint 15 lelkes fiatalból áll a csapat, valamint a Design Terminal Mentorprogramjára is kiválasztották.

A kezdeményezéshez eddig több mint 13.000 felhasználó csatlakozott, amelynek közössége egy közel 8000 fős Facebook csoporton keresztül osztja meg a személyes “ételmentő” tapasztalataikat egymással.

A Munch.hu célja az ételpazarlás visszaszorítása által a fenntartható, felelős vendéglátás és a társadalmi felelősségvállalás népszerűsítése, melyben a fenntarthatóság  gazdasági, környezeti, társadalmi aspektusa is jelentős szerepet kap. Az el nem adott ételek árusításával mindenki jól jár, a vendéglátóhelyek plusz bevételre tesznek szert, a vendégek kedvezményesen jutnak jó minőségű ételekhez. A kidobástól megmentett ételadagokkal öt hónap alatt közel 75 tonna CO2-egyenértékű üvegházhatású gáz kibocsájtását előzték meg. A felhasználók felajánlásainak segítségével pedig rendszeresen juttatnak el nélkülöző embereknek is meleg ételt.

“Abban bízunk, hogy a díj segítségével még több ember figyelmét fel tudjuk hívni arra, hogy az étel érték. Ehhez viszont széleskörű összefogásra van szükség, amelyben a piaci, kormányzati és civil szereplők is összefognak a ételpazarlás csökkentésének érdekében. Ha közösen szemléletváltást tudunk elérni ezen a téren, akkor fenntarthatóbb és talán boldogabb társadalomban élhetünk majd.”

– mondta el Wettstein Albert, a Munch társalapítója a díjkiosztás után, aki azt is megemlítette, hogy a Munch Budapesten, Debrecenben és Szegeden is elindult, de más településekről is várják a vendéglátóhelyek csatlakozását, határon innen és túl.

(startuponline.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Népszerű