10.5 C
Budapest
kedd, február 27, 2024
HomeKatasztrófa 18Metróbaleset a 3-as metró végállomásán: egyszer már megtörtént ugyanez

Metróbaleset a 3-as metró végállomásán: egyszer már megtörtént ugyanez

A 3-as vonal Kőbánya-Kispest „kihúzó” szakaszán, utasok által nem használt területen péntek éjjel két metrószerelvény ütközött – írtuk meg oldalunkon. Utasok szerencsére nem voltak a szerelvényen, így senki nem sérült meg. Vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen a rendőrség.

2007 októberében már történt egy hasonló baleset pontosan ugyanott, pontosan ugyanúgy, csak a következmények voltak kisebbek: az ütközés oka az volt, hogy mind a kettő szerelvény egyszerre indult el. Az elmondások szerint a 3. vágányon álló metró szabad jelzésre tért át a 2. vágányra. A második vágányon lévő metrószerelvény pedig tilos jelzésre indult a kocsiszínbe. Az autóstop ugyan megfogta a szerelvényt, de már későn – írja a 2007-es balesetről a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE).

 

Azóta a kihúzót a metrófelújítás során átépítették, de úgy néz ki, a baleset lehetőségét nem hogy nem zárták ki, de még súlyosbították is. A 2. vágányon a vonatok hátrébb kerültek, de az autostop berendezés nem került hátrébb helyezésre, így a vörös jelzőt meghaladó vonat még nagyobb sebességgel csapódhat a keresztező másikba. Simán lett volna lehetősége a BKV-nak ezen a helyzeten változtatni, mégsem tette. A hatóság pedig ehhez asszisztált és engedélyezte” – állítja a VEKE.

A vasútüzemnél dupla biztonság kell: itt a két biztonsági berendezésből egyik sem látta el a feladatát: az AVR (Automata Vonatvezető Rendszer) elavult, mégis megtartották, mert sokba került volna a cseréje. Ez viszont álló helyzetben, vagy lassú haladásnál bizonytalan jelet produkál. Az Autostop egy mechanikus működésű védelmi eszköz, ami a biztosítóberendezéshez van kötve. Ha vörös jelzőt meghalad a vonat, az Autostop megüti a vonaton a vészfékszelepet és az vészfékezést vált ki.

A 2007-es balesetet is megfoghatta volna az Autostop, de mivel túl messze volt a vonat indulási helyéhez, és túl közel a váltóhoz, ahol keresztben jöhet egy másik vonat, feladatát nem tudta ellátni. Az információk szerint ezt a felújítás során nem építették át, nem helyezték arrébb.

„Ha egyik biztonsági berendezés sem látja el a feladatát, és ezt az illetékesek tudják is, akkor a kérdés nem csak az, hogy az illetékesek hogyan voltak képesek nyugodtan aludni, de az is, hogy a hatóság ezt hogyan engedélyezhette?

Most megint azt fogjuk látni, mint a Pillangó utcai balesetnél is, hogy a rendszerben bízó járművezetőre akarják ráverni az egész ügyet (itt most hibázott, a Pillangónál nem), és bevédik azokat, akik a rendszer kialakításáért és engedélyezéséért felelősek. Teljes a hírzárlat minden szinten, és ez árulkodó. Hallgat minden illetékes, a hatóság, a BKV, a főpolgármester, a rendőrség, szakminisztérium” – írja a VEKE.

Népszerű