Már működik a Hulladékválogató Mű: ide kerül a fővárosi szelektíven gyűjtött – elsősorban műanyag és fém – hulladék

0

Sikeres próbaüzemet követően megkezdte működését Kőbányán a Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divízió üzemeltetésében az a Hulladékválogató Mű, ami évi 15 ezer tonna szelektíven gyűjtött – elsősorban műanyag és fém – hulladék további válogatását teszi lehetővé.

Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes elmondta: bár vannak, akik tévesen azt gondolják, hogy a lakosságtól begyűjtött szelektív hulladékot egyenesen a Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe szállítják, ahol közvetlenül elégetik, de valójában a begyűjtött és elszállított hulladékot már korábban is – alvállalkozók bevonásával – átválogatták és újrahasznosították. Ezt a tevékenységet a most átadott Nagyválogatóműnek köszönhetően saját erőből lehet elvégezni ezentúl.

 

 

A most átadott létesítmény a beérkező szelektíven gyűjtött hulladékból nyolcféle anyagáramot képes előállítani és továbbadásra előkészíteni.

A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója az ország egyik legjelentősebb hulladékgazdálkodási közszolgáltatójaként több, mint 960 ezer budapesti háztartás, közel 2 millió lakos, közel 30 ezer gazdálkodó szervezet hulladékát kezeli.

A teljes projekt összesen 13.416.316.851 forint európai uniós támogatással és hazai társfinanszírozással valósult meg.

A projekt részeként az elmúlt évek folyamán két Szemléletformáló és Újrahasználati Központ és több új, a hulladékok széles körét átvevő, vasárnap is nyitva tartó lakossági szelektív hulladékgyűjtő-udvar nyílt Budapesten.  A hulladékudvarokban a budapesti lakosok díjmentesen adhatják le csomagolási és egyéb, anyagfajtánként szelektíven gyűjtött, veszélyes, illetve speciális kezelést igénylő hulladékaikat, amelyeket zárt környezetben való ideiglenes tárolás után a Budapesti Közművek továbbad újrahasznosításra, vagy ártalmatlanításra.

A Szemléletformáló és Újrahasználati Központok egyik legalább ennyire fontos funkciója az újrahasználat előmozdítása; itt a már megunt, vagy feleslegessé vált, ugyanakkor mások számára még használható tárgyak találhatnak új otthonra. A cél az átvett tárgyak minél nagyobb arányban való visszajuttatása a lakossághoz, ezzel a hulladék mennyiségének csökkentése, az újrahasználati arány növelése.

Szintén ezen uniós beruházás részeként került a Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe egy lomdaráló berendezés, amely segítségével azon nagydarabos hulladékok jelentős része, amelyek méretük miatt korábban lerakóba kerültek, ma már darálást követően, kiváló fűtőértéküknek köszönhetően Budapest távhő és áramellátását szolgálják, jelentős földgáz felhasználás kiváltása mellett. Ezenfelül egy fémleválasztó berendezéssel is kiegészült az üzem, így ma már a mágnesezhető fémeket is vissza tudják nyerni a termikus hasznosítás után visszamaradó salakból, amit azután, mint értékes nyersanyagot visszaadnak a gazdasági körforgásba.

A fél évvel ezelőtt átadott Logisztikai és Szolgáltató Központ éves szinten 100 000 tonna kommunális hulladék átrakását teszi lehetővé teljesen zárt, bűz- és pormentes technológiával, alacsony zajkibocsátás mellett. Ennek eredményeként egy tömörített hulladékot szállító gépjármű pótkocsival együtt akár két és fél, három hulladékgyűjtő jármű rakományát tudja környezetkímélőbb és a fővárosi közúthálózatot kevésbé terhelő módon a hulladékkezelés helyszínére eljuttatni. Mindezzel nemcsak értékes munkaidőt és üzemanyagot takarít meg a társaság, de jelentősen csökkent a dél-pesti kerületek hulladékgyűjtésből adódó forgalomterhelése és a megtett távolság csökkenése révén a hulladékbegyűjtő járművek károsanyag kibocsátása és üzemanyag felhasználása.

Ennek a projektnek a részeként épült meg Kőbányán a most átadott válogatómű is, amely Budapesten a sárga fedelű kukákból szelektíven gyűjtött csomagolási vegyeshulladék kétharmadát, évi 15 ezer tonna műanyag-, italoskarton és fémhulladék további válogatásával, összesen nyolcféle anyagáramot tesz alkalmassá az újrahasznosításra, amelyek így alapanyagként kerülnek vissza a gazdasági körforgásba. A válogatás után visszamaradó szennyezett, vagy nem újrahasznosítható anyagokat termikusan hasznosítják.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here