26.2 C
Budapest
kedd, október 3, 2023
HomeMizu kutyásokItt az app, ami orrlenyomat alapján találja meg az elveszett kutyákat

Itt az app, ami orrlenyomat alapján találja meg az elveszett kutyákat

A NOSEiD egyedi „orrlenyomatuk” alapján képes azonosítani, és hazajuttatni az elkóborolt négylábúakat.

Akinek valaha veszett el háziállata, az tudja, mennyi stresszel jár a házikedvenc felkutatása, és mennyi fájdalmat jelent, ha ez nem sikerül. Az Egyesült Államokban 3-ból 1 háziállat egyszer elveszik az élete során, évente összesen pedig 10 millió házikedvencnek veszik nyoma, írja az állateledelt árusító IAMS cég a honlapján. Hozzáteszik, hogy az Egyesült Államokban csak a kutyák csak 3-5 százalékának van mikrochipje. Hogy több esélyük legyen a hazakerülésre az elkóborolt négylábúaknak, az IAMS az adam & eveDDB ügynökséggel karöltve egy olyan alkalmazást fejlesztett, amely képes azonosítani az elveszett kutyákat egyedi „orrlenyomatuk” alapján, számolt be a Designboom.

Az adam & eveDDB kutatócsoportja először egy gépi tanulási modellt alkotott a kutyák orrának felismerésére és felidézésére, majd kifejlesztette a technológiát, amely mindezt elérhetővé teszi az okostelefon-tulajdonosok számára is. A NOSEiD app a telefon kameráját használja a háziállat orrának beszkennelésére, és az emberi ujjlenyomathoz hasonló, egyedi biometrikus azonosítóvá alakítja a kutyaorrokról készült fotókat.

Az IAMS arra kéri az alkalmazás felhasználóit, hogy időben készüljenek fel a legrosszabbra, és készítsék el a kedvencük profilját: az orr beszkennelt képe mellett a kutyáról készült fotókat és az állat fizikai jellemzőit is töltsék fel az app adatbázisába. A NOSEiD-t úgy fejlesztették, hogy bármilyen méretű és fajtájú kutyánál alkalmazható legyen. A fejlesztők azt javasolják, hogy a szkennelés lehetőleg a szabadban, napfényben történjen, és a kutya néhány pillanatra mozdulatlanul üljön, vagy álljon, és a kamerába nézzen.

Ha megtörténik a baj, és a blöki eltűnik, a tulajdonos azonnal jelentheti az esetet az alkalmazáson keresztül is, az applikáció pedig azonnal riasztást küld a többi felhasználónak. Ezenkívül bárki, aki kutyát talál, használhatja az alkalmazást és beszkennelheti a talált eb orrának képét, és összevetheti azt az elveszett háziállatok adatbázisával. Ha sikerült azonosítani a megmentésre váró állatot, a megtaláló kapcsolatba léphet a tulajdonossal, és a történetek hepienddel érhetnek véget. Az applikáció egyébként interaktív térképpel és posztergenerátorral is segít a kutyák gazdáinak, hogy minél hamarabb megtalálják a kedvenceiket.

AZ IAMS  nem csak az eltűnt kutyák felkutatását tartja fontosnak: együttműködik a helyi állatmenhelyekkel, oktatást tart a kutyatulajdonosoknak az alkalmazásról és annak előnyeiről, és más, a kutyák eltűnését megelőző intézkedésekről, például a mikrochipek fontosságáról is felvilágosítja az állattartókat. Segíti őket a helyi vállalkozásokkal, a kutyakozmetikusokkal és a kutyasétáltatókkal való kapcsolatfelvételben is.

Az iOS-re és Androidra is letölthető NOSEiD egyelőre csak egy konkrét városban, a Tennessee állambeli Nashville-ben működik élesben. Tervben van a lefedettség bővítése, az érdeklődők regisztrálhatnak, hogy értesítést kapjanak, mikor lesz az alkalmazás elérhető a régiójukban.

(kreatív.hu)

 

 

 

Népszerű