26.2 C
Budapest
kedd, október 3, 2023
HomeGasztronómiaZila receptek! Ettől megnyalod a tíz ujjad! Díjnyertes országtorta receptek - 3....

Zila receptek! Ettől megnyalod a tíz ujjad! Díjnyertes országtorta receptek – 3. rész

Pándi Meggytorta, 2009

Piskóta

Egész tojás3db
Kristálycukor175g
Meggy (friss)140g
Tej (2,8%)33ml
Olaj100g
Vaj (olvasztott)70g
Liszt190g
Sütőpor5g
Citrom (héj+lé)0,5db
Faháj2g

Az egész tojást a cukorral felmelegítjük csípősre (kb. 80 °C), majd kemény habot készítünk.

Egy edénybe belemérjük a meggyet (enyhén darabos péppé törjük), majd az olajat, vajat, tejet, valamint a citromot és jól elkeverjük.

A felvert tojáshabot hozzáadjuk a bekevert meggyhez és lazán elkeverjük.

Az összemért szárazanyagokat folyamatos keverés közben hozzáadjuk a tojásos alaphoz, de vigyázni kell, nehogy lekeverjük a masszát. A bekevert massza enyhén folyós állagú lesz.

A bekevert piskótát 3 db 23 cm átmérőjű karikába mérjük. Egy piskótalap 28 dkg.

Sütés: 210 °C-on, 10-12 percig. A piskóta nagyon puha, laza szerkezetű, ezért vigyázni kell, nehogy kiszáradjon. Sütés után a felületét meghintjük cukorral, majd rárakunk egy sütőpapírt és azonnal megfordítjuk.

Alapkrém 1 tortára

Tej200ml
Kristálycukor80g
Tojássárgája100g
Fehércsokoládé70g
Mascarpone150g

A tejet a cukorral és a mascarpone-val felforraljuk, hozzáadjuk a fehércsokoládét, majd folyamatos keverés közben újraforraljuk.

Ekkor csurgatjuk hozzá a tojássárgáját, amivel besűrítjük.

Végül, még forrón, leturmixoljuk.

Meggytöltelék

Meggy (mirelit)360g
Meggylé180ml
Pudingpor32g
Kristálycukor70g
Fél citrom reszelt héja
Negyed citrom leve
Fahéj (egy csipet)egy csipet
Cherry brandy6ml

A meggyet ledaráljuk, majd a citromhéjjal és citromlével bekeverjük.

A pudingport feloldjuk a meggylé egy részével, a többit pedig felforraljuk a cukorral, majd a pudinggal besűrítjük.

Ekkor hozzáadjuk a meggyet és tovább kevergetjük, míg egyet nem rottyan.

Betöltés

Alapkrém400g
Tejszínhab200g
Főzött zselatin40g

A tortát 23 cm átmérőjű, 6 cm magas karikába töltjük.

A piskótákat megkenjük 150 g meggykrémmel.

A tejszínes krémet három részre osztjuk, majd a piskótával megegyező vastagságban betöltjük a tortát.

Végül a tetejét simára kenjük.

Díszítés

A tortát finomra darált pörkölt dióval panírozzuk. Szeletenként tejszínrózsát dresszírozunk, majd csokoládépasztillával, meggyel és zöld marcipánlevelekkel díszítjük.

 

Receptúra: Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda CC2009

Népszerű