Sporttörténelmi sikert aratott Úry Bálint: a 17 éves magyar síelő lett a világ legjobbja

0

Szinte hihetetlen, de igaz: korosztályában magyar síelő lett a világ legjobbja! Úry Bálint (17) a bulgáriai alpesi juniorvébén ért el a sportág honi történetében páratlan sikert azzal, hogy az U18-asok között az élen végzett óriás-műlesiklásban, abszolútban pedig harmincadikként zárt.

Ebben a kategóriában magyar férfi versenyző sosem végzett ilyen előkelő helyen. Úry ráadásul pénteken műlesiklásban is parádésan szerepelt, korcsoportjában második, összesítésben huszadik lett.

Érthető, ha az eredményhirdetés után örömében a szavakat is alig találta.– Nem számítottam arra, hogy ilyen jól sikerül ez a verseny, az első tízbe kerülésnek már nagyon örültem volna. Engem is meglepett ez az eredmény, de nagyon örülök, a szüleim pedig még talán nálam is boldogabbak! – mondta lapunknak Úry. – A legbüszkébb természetesen az óriás-műlesikásban elért győzelemre vagyok, de nekem az is hatalmas eredmény volt, hogy februárban egyedüli magyarként kvalifikáltam ebben a számban a felnőtt alpesisí-világbajnokságra.

A Fullsport SE sportolója régóta készül profi karrierre, egészen kiskorában megismerkedett a sípályák világával.

– A szüleimmel jártunk át hétvégente síelni Sopronból az ausztriai Semmeringbe. Először háromévesen álltam lécen, hatéves koromban már amatőrszinten versenyeztem. Nagyjából tizenegy lehettem, amikor eldöntöttem, magasabb szinten is űzni szeretném ezt a sportot – árulta el.

Úry úgy érzi, reális esélye van arra, hogy tudását a jövő évi pekingi téli olimpián is megmutassa. Nem túlzás azt állítani, a lesiklásban 2014-ben a játékokon hetedik helyet szerzett Miklós Edit (32) után ő lehet a magyar sísport következő nagy reménysége.

– Kékesi Márton az U18-asok között korábban műlesiklásban nyert kétszer junior-vb-n, óriás-műlesiklásban erre magyar még nem volt képes. Az pedig elképesztő, hogy Bálint mindkét számban dobogóra állhatott. Nagyon tehetséges, intelligens fiú, persze, mint minden tinédzsert, néha az érzelmei el tudják vinni. Szép jövő előtt áll, szerintem jó eséllyel már a pekingi olimpián is láthatjuk – véli Kaszó Klára (59), aki szakmai tanácsadóként segíti Úryt és klubját.

(Blikk.hu)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here