10.5 C
Budapest
kedd, február 27, 2024
HomeGasztronómiaŐszi gasztro-turné a 18. kerületben - a Zamatic Deli & Caffé

Őszi gasztro-turné a 18. kerületben – a Zamatic Deli & Caffé

Úgy döntöttünk, hogy oly módon sétálunk bele igazán az őszbe, hogy elkezdjük végigjárni a gasztronómialiag érdekes, hangulatos és bekuckózós – akár randizásra alkalmas – helyeket a közelben. Korábban már írtunk a 18 egyik legismertebb speciality kávézójáról, a Zamatic Deli & Caffé-ról, most azonban újra ellátogattunk oda, hogy megkóstoljunk néhány kávé- és tea különlegességet.

A speciality kávé fogalma egyébként a következőkből alakult ki. Az SCAA (Specialty Coffee Association of America) minőségi ellenőrzés alá veti a kávékat, és a 100 pontból 80-at teljesíteniük kell, hogy a specialty nevet használhassák. A legnagyobb különbség a hagyományos kávéhoz képest, hogy nem pörkölik feketére a kávészemeket. Ennek eredménye a világosabb színű kávé és nem keserű, hanem inkább savanykásabb íz. Továbbá termőterület sajátosságai különböző ízjegyeket ad a kávéhoz. A specialty kávékra gyümölcsös, savanykás és az édeskés ízjegyek jellemzőek. Ezeknek a palettája egészen széles, a bogyós gyümölcsöktől a citrusoson át a nektárig, de ezt a kávé teljes életciklusa is befolyásolja, a cserje elültetésétől a lefőzésig. A specialty mint olyan, minőségi jelző, de a köznyelvben single origin-ekre használják, viszont azokból sem mindre. Az újhullámos vagy specialty kávézók repertoárjában általában etióp kávék jelennek meg. Elméletileg viszont mint minőségbeli besorolás, mondhatjuk blendekre is, amennyiben azok a kritériumoknak megfelelő komponensekből (single origin-ekből) állnak és olyan módon vannak pörkölve.

A Zamatic-ban a világ minden tájáról lehet kávékat kóstolni, illetve vásárolni is, őrölt vagy szemcsés formában, továbbá különleges fűszeteket, pácokat, italokat és szörpöket is lehet venni. Mi americano-t és latté-t ittunk, ami jó választás volt, illetve megállapítottuk azt is, hogy az őszi napokra ez a kávézó tökéletes randihelyszínnek bizonyul. Ha tehetitek, nézzétek meg magatok is, mi örültünk neki, hogy ez volt az őszi gasztro-turnénk első állomása. 😊

(Képek forrása: Zamatic Deli FB oldal)

Népszerű