Home Sport18 Naomi Osaka lett az Ausztrál Open női bajnoka

Naomi Osaka lett az Ausztrál Open női bajnoka

0
Naomi Osaka lett az Ausztrál Open női bajnoka
Naomi Osaka lett az Ausztrál Open női bajnoka, miután a döntőben két szettben, 6:4, 6:3 arányban legyőzte Jennifer Bradyt. A mérkőzés az első szett végéig volt szoros, a másodikban már csak felvillanásai voltak a rengeteget hibázó amerikainak. Osaka ezzel pályafutása során második alkalommal lett bajnok Melbourne-ben, és immáron négyszeres Grand Slam-bajnoknak mondhatja magát.


„Az volt az egyik életem két legemlékezetesebb mérkőzése közül”
 – jelentette ki Osaka a Brady elleni, tavalyi US Open-elődöntőre utalva. „Úgy gondolom, nagyon magas volt a színvonal. Az alapján nem lepett meg, hogy most ismét elődöntőben, döntőbe láthatjuk. Nagyon nehéz mérkőzésre számítok” – tette hozzá. 2020 egyik legemlékezetesebb női meccsét kétségtelenül ez a két lány játszotta, amely elsősorban Brady miatt számított érdekesnek, ugyanis a 25 éves amerikai először nyújtott top 10 szintű teniszt GS-tornán.

Hogy jutottak el idáig?

Időről időre előfordul, hogy egy teniszezőnek kijön a lépés egy nagy versenyen, vagy azért mert olyan hete van, vagy mert van egy kis szerencséje a sorsolásnál, de aztán soha többet nem jut hasonló magaslatokig. Bradyvel azonban egyértelműen nem ez a helyzet, és nem is véletlenül: az amerikai teniszező formajavulása egy hosszabb folyamat eredménye volt, amely az edzőváltással kezdődött. Ahhoz a Michael Gesererhez csatlakozott, aki korábban többek között Julia Görgesnek is segített, hogy kiaknázza a tehetségében rejlő potenciált.

Geserer minden korábbinál keményebb alapozást csinált végig az amerikai teniszezővel, amelynek már 2020 elején megmutatkoztak a jelei. Brisbane-ben legyőzte Maria Sharapovát és Ashleigh Bartyt, a koronavírus miatti leállást megelőzően 17 meccsből 12-t megnyert. Az újraindítást követően pedig még magasabb szintre kapcsolt, Lexingtonban tornagyőztes lett, karrierje során először. Ezt követően jött az a bizonyos US Open-menetelés, amelynek végén kőkemény csatára kényszerítette a későbbi győztes Osakát.

Ez a jó sorozata Ausztráliában is folytatódott, pedig az idény nem indult jól: Brady egyike volt azon játékosoknak, akiket a kemény karantén fogságára ítéltek. A sorsolásnál valamennyit visszaadott az élet: a már ránézésre is könnyebbnek gondolt felső ágra került, ahol ráadásul szép lassan elkezdek kipotyogni a kiemelt játékosok, köztük a címvédő Sofia Kenin. Brady teniszén nem érződött a sok kihagyás, egészen a negyeddöntőig magabiztosan vette az akadályokat, Pegula és Muchova ellen pedig a saját démonaival is sikeresen megküzdött.

Miközben Brady úgy jutott el a döntőig, hogy egyetlen top 20-as játékossal sem találkozott, Osakának a nehezebb, alsó ágon kellett kiharcolnia a finálét. A japánnak igazából mindegyik fordulóban kemény ellenfele volt: Pavlyuchenkova után Garcia majd Jabeur következett, utána a világelső önmagát idéző Muguruza, a mindenkire veszélyes Hsieh, végezetül Serena Williams. Ezt a sorozatot úgy hozta le Osaka, hogy csak Muguruza ellen veszített szettet, igaz, ott kétszer is egyetlen labdányira volt a vereségtől.

Ideges és szeles első szett

Osaka a döntőt megelőzően elhessegette azt a gondolatot, hogy a rutin fogja eldönteni, ki nyeri a trófeát. Ezzel együtt érződött, hogy a két lány közül a japán a nyugodtabb és a koncentráltabb, két tükörsima adogatójátékkal kezdett, miközben az amerikai küszködött a szerváival. Osaka el is húzott 3:1-re, ekkor kezdett egy picit idegesen teniszezni, a következő játékban ütött négy ki nem kényszerített hibát, lényegében odaajándékozva a bréket Bradynek. Ezzel az amerikai jutott egy kis lendülethez, és egy love game-mel kiegyenlített.

Az első szett végjátékához közeledve érződött, hogy egy brék eldöntheti, melyik játékos kerül előnybe. Előbb Brady, majd Osaka oldott meg egy nehéz adogatójátékot – a japánnak különösen figyelnie kellett, mert ha ott bukja a szerváját, a szettben maradásért kellett volna fogadnia. Így viszont Bradynek 5:4-nél kellett adogatnia, és úgy tűnt, könnyedén játszmában maradhat, csakhogy 40-15-ről nem tudta befejezni a játékot, Osaka pedig a második szettlabdáját kihasználva 6:4-re elhozta az első szettet.

Osaka innentől már hengerelt

A japán lány második alkalommal került előnybe a meccsen, és az elsővel ellentétben ez további lendületet adott neki. Ez volt az a pont, amikor jobban el merte engedni a kezét, állandó mozgásra kényszerítve Bradyt, akit viszont teljesen megfogott az elveszített szett. Osaka sorozatban hat játékot megnyerve dupla brékelőnybe került, és úgy nézett ki, innen könnyedén besöpörheti pályafutása 2. Ausztrál Open-címét. Hiába volt azonban labdája az 5:0-hoz, Brady a lehető legjobb pillanatban tért észhez, és visszavett egyet az elveszített adogatójátékok közül.

Ezzel párhuzamosan Osaka kezdett el ismét bizonytalanabban játszani, egyre puhábban ütötte a labdákat és a rontások is visszatértek a játékába. Brady a meccs folyamán először játszott úgy, hogy azzal valódi nyomást tudott helyezni a japánra, egyre többször tudott kiállni a védjegyévé váló kifarolós tenyereseire. Ez a feltámadás azonban túl későinek bizonyult, hogy megfordíthassa a meccset, Osaka stabil maradt fejben, és két magabiztos adogatójátékkal lezárta a mérkőzést, megszerezve ezzel karrierje negyedik Grand Slam-győzelmét.

Jennifer vagy Jenny? 

A hagyományoknak megfelelően elsőként a döntős nyilatkozott: „Szeretnék gratulálni Naominak az újabb Grand Slam-győzelemért. Nagyon komoly inspiráció a teniszben és a pályán kívül is. Remélem, hogy a fiatal lányok látták őt, és erőt merítenek belőle. Gratulálok a csapatának, mert különleges munkát végeztek. Egyre és egyre jobb lesz. Köszönöm a saját csapatomnak is, elsősorban Michaelnek és Danielnek. Nélkületek nem állnék ma itt, köszönök mindent, amit értem tettetek” – mondta az amerikai, aki köszönetet mondott a Tennis Australiának is.

Osaka rendkívül kedvesen kezdte a győzelmi beszédét, nyitásként megkérdezte ellenfelétől, hogy a Jennifer vagy a Jenny nevet favorizálna. Miután tisztázták, hogy utóbbit, zavarában mégis Jennifernek szólította ellenfelét. „Pár hónapja elődöntőt játszottunk a US Openen, és már akkor azt mondtam mindenkinek, hogy figyelni kell rátok, mert problémát fogsz jelenteni. Nagyon nehéz ellened játszani, és elképesztő volt, amit az elmúlt hónapokban láttam tőled. Tudom, hogy mennyire keményen dolgozol” – dicsérte ellenfelét a japán.

„Köszönettel tartozom a saját csapatomnak is. Túl régóta vagyunk együtt, sok változás volt, együtt éltük át a karantént is. Ti vagytok az én munkacsaládom. Ott vagytok velem az edzéseken és a mérkőzéseken, akkor is, amikor a meccsek előtt ideges vagyok. Hálás vagyok a sok segítségért, ez a kupa a tiétek” – hangsúlyozta Osaka. Mostani győzelmével a japán olyan klasszisokat előzött meg GS-győzelmek terén, mint Virginia Wade, Lindsay Davenport, Jennifer Capriati vagy épp Angelique Kerber.

(eurosport.hosszabitas.hu)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here