26.2 C
Budapest
kedd, október 3, 2023
HomeTechMilyen gyakran érdemes újraindítani a telefonunkat?

Milyen gyakran érdemes újraindítani a telefonunkat?

Egyáltalán, érdemes-e néha kikapcsolni a telefonunkat, vagy semmi baja nem lesz tőle, ha éveken keresztül folyamatosan működik?

Azt tudjuk, hogy a számítógépünk teljesítményét javíthatja, ha néha kikapcsoljuk, azonban az okostelefonját a legtöbb ember egészen máshogy használja, mint a laptopját vagy a PC-jét. Sokan még ébresztőóra helyett is a mobiljuk csengőhangjára ébrednek, és teljesen természetesnek vesszük, hogy azt soha nem kell kikapcsolni: ha az akkumulátor eléri a kritikus szintet, egyszerűen rádugjuk a töltőre, és ez így megy akár éveken keresztül, leszámítva, amikor egy-egy rendszerfrissítés miatt nagy ritkán mégis kénytelenek vagyunk újraindítani a készüléket.

A kérdéssel az elmúlt években több oldal is foglalkozott, a Time magazin például Kyle Weinst, az elektronikus készülékek otthoni szerelésére szakosodott iFixit oldal alapítóját kérdezte. Weins szerint a telefon éjszakára való kikapcsolásának a készülék élettartama szempontjából nem sok értelme van, az akkumulátor élettartamát ezzel nem igazán lehet meghosszabbítani. Az okostelefonokban található lítium-ion akkumulátor nagyjából 300-500 töltési ciklust bír, mielőtt elkezd veszíteni a teljesítményéből, így jó ötletnek tűnhet azzal spórolni, hogy éjszakára kikapcsoljuk, ám a legtöbb készülék, ha nem használjuk, annyira kevés áramot fogyaszt, hogy ez a végeredményen nem igazán fog meglátszani. Weins szerint annak ugyanakkor van értelme, ha bizonyos időközönként (ez lehet akár évente egyszer is) teljesen lemerítjük a telefon akksiját, ezzel ugyanis segítünk újrakalibrálni a töltési ciklust, ami jobb üzemidőhöz vezethet. A szakértő szerint a telefon újraindításának sincs sok haszna, hiszen ezzel csak ugyanazt érjük el, mintha leállítanánk a háttérben futó alkalmazásokat.

 

Kicsit más következtetésre jutott a Reader’s Digest, akik több szakértővel konzultálva arra jutottak, hogy a telefont néha igenis van értelme újraindítani. Ők mondjuk pont azzal érvelnek, hogy a telefonunk a megnyitott alkalmazásokat nem zárja be, amelyek a háttérben futva gyorsabban fogyasztják az akkumulátort, erre viszont az újraindításnál kézenfekvőbb megoldás, ha időről-időre kilőjük a nem használt appokat, amit két mozdulattal megtehetünk. Maguk az alkalmazások egyébként elméletben nem okozhatják a telefon lassulását, hiszen ahogy a How To Geek írja, az Unix-alapú rendszerek (mint az Android) úgy lettek megtervezve, hogy minimális szabad memória mellett is tökéletesen működjenek, vagyis a memória felszabadításával nem fogjuk gyorsabb működésre bírni a telefonunkat. A Reader’s Digestnek nyilatkozó Bob Motamedi IT-specialista ugyanakkor hozzáteszi, hogy a RAM folyamatos írása és törlése közben maradhatnak kódmaradványok a memóriában, amelyek problémákat okozhatnak, ezeket a problémákat pedig egy újraindítással megoldhatjuk. Ugyanebből az okból  a How to Geek is azt javasolja, hogy néha indítsuk újra a telefont.

 

Heti egyszer nem árt

Gyorsan jegyezzük meg, hogy ez csak az androidos telefonokra vonatkozik, hiszen az iPhone-ok esetében az iOS 11 óta már van lehetőségünk anélkül törölni a memóriát, hogy ehhez újra kéne indítani a telefont. Amennyiben az AssistiveTouch funkció be van kapcsolva a készülékünkön, nincs más dolgunk, mint hosszabb ideig nyomva tartani a telefon bekapcsológombját, majd pedig néhány másodpercre lenyomni a Home gombot, amíg egy rövid villanást nem látunk. Androidnál ilyen megoldás nem áll rendelkezésünkre, de egyes gyártók adnak olyan eszközt a kezünkbe, amivel alaposan kipucolhatjuk a telefonunkat, ilyen például a Samsung készülékein elérhető Eszközkarbantartó, amivel a memóriát és a tárhelyet is egyszerűen menedzselhetjük.

Mivel a címben feltett kérdésre az interneten nem kaptunk teljesen egyértelmű választ, így megkérdeztük a Samsung magyarországi képviseletét, hogy mit javasolnak, ők pedig a következő választ küldték nekünk:

„Most már talán egyre kevésbé van erre szükség PC-k esetében is, mint régebben, de telefonoknál is elmondható, hogy leginkább a telepített és használt alkalmazások függvényében, hetente egyszer azért érdemes újraindítani az eszközöket. Bár az Android, illetve a többi mobil operációs rendszer kezdetektől arra van optimalizálva, hogy „folyamatosan” be legyenek kapcsolva, ugyanakkor a különböző update / log / cache / lapozó és egyéb ideiglenes file-ok felhalmozódhatnak, amelyek az újraindítás során törlődnek.”

Tehát ha jót akarunk magunknak, hetente egyszer érdemes újraindítani a telefonunkat, de ha nem tesszük, az sem okoz komoly problémákat.

 

(raketa.hu)

Népszerű