13.8 C
Budapest
csütörtök, február 29, 2024
HomeKözlekedésMi van?!?! Kiss Ambrus: elfogyott a pénz, már a héten leállhat a...

Mi van?!?! Kiss Ambrus: elfogyott a pénz, már a héten leállhat a tömegközlekedés Budapesten

Akár már a hét második felében megbénulhat egy időre a közösségi közlekedés Budapesten, ha a kormány nem fizeti ki a 12 milliárdos normatívát – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszavának.

Mint az ittlakunk.hu is megírta, a fővárosi önkormányzat hónapok óta hiába várja a költségvetési törvényben szereplő 12 milliárd forintos normatívát, amelyet az állam ad Budapest közösségi közlekedésének működtetésére. Tavaly már a támogatási szerződést is csak októberben sikerült aláírni, a pénz pedig csak decemberre érkezett meg. Az idén viszont még a szerződéstervezetet sem küldte el az ügyben illetékes Innovációs és Technológiai Minisztérium a fővárosnak. A kormány megszorító intézkedései és a pandémia miatt nehéz pénzügyi helyzetben lévő fővárosi önkormányzat pedig nem tud több forrást biztosítani a közösségi közlekedésre a már korábban elutalt 108 milliárd forintnál.

 

A BKV november 25-ig, azaz csütörtökig húzhatja a fővárostól kapott támogatásból és az eddig befolyt jegyárbevételből, de azután kiürül a közlekedési kassza – mondta a Népszavának Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

Kiss Ambrus bízik abban, hogy szerda éjfélig megkapják a támogatási szerződés tervezetét, de ha mégsem így lenne, akkor felmerül a közösségi közlekedés korlátozása. A járatritkítás nem éri meg, a városvezetés így fontolóra vette a közösségi közlekedés teljes leállítását egész Budapest területén. Ennek idejéről és hosszáról azonban nem beszélt Kiss Ambrus.

A BKV és a BKK vezetőségével egyelőre nem egyeztettek az ügyben. Az utasokat a leállás előtt értesítik a korlátozó intézkedések módjáról és idejéről – hangsúlyozta a főpolgármester-helyettes.

Népszerű