12 C
Budapest
péntek, március 1, 2024
HomeHűhaMár megint a magyarok! Az ELTE paleontológusai 90 millió éves, raptorszerű dinoszaurusz...

Már megint a magyarok! Az ELTE paleontológusai 90 millió éves, raptorszerű dinoszaurusz maradványait találták meg Ausztriában

Az ELTE paleontológusai osztrák és cseh kutatók együttműködésével kivételes, 90 millió évvel ezelőtti ősgerinces lelőhelyet fedeztek fel Salzburgtól nem messze.
A különleges fogazatú krokodilok és ragadozó dinoszauruszok leletei mellett az egykori élővilág számos egyéb csoportját is azonosították, köztük kagylók, csigák, kagylósrákok, és fabontó termeszek maradványait.
Emellett gazdag növényi leletanyag, köztük szárak, termések, levelek és borostyánok is előkerültek, amely egyedülálló és hiánypótló a maga nemében.
 Botfalvai Gábor és Szabó Márton, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai tanulmányozzák a lelőhelyet  Fotó: ELTE TTK
Ausztria területén a kréta időszakból származó ősgerincesek leletei igen ritkák. Ősi Attila, az ELTE TTK Őslénytani Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára és Michael Wagreich, a Bécsi Egyetem professzora több magyar, osztrák és cseh kollégával való együttműködésben egy új lelőhelyet fedeztek fel Ausztria középső részén. St. Wolfgang település határában egy patak mentén bukkantak olyan kőszén tartalmú kőzetrétegekre, ahol gerincesek maradványai kerültek elő. Többségük alig néhány milliméteres fosszília, ehhez sok száz kilogrammnyi anyag átmosása után jutottak hozzá.
A döntően ragadozó Theropoda dinoszauruszok fogai mellett halak fogai és csontjai, továbbá eddig ismeretlen, egyedi morfológiával jellemezhető krokodilfogak gazdagítják a leletegyüttest.

 

A ragadozó dinoszauruszok között dominálnak a kistermetű, raptorszerű formák, de egy foglelet a nagyobb testű, Tetanurae csoport jelenlétére is utal, mely utóbbi a Bécsújhely melletti és az iharkúti lelőhelyekről is ismert.

 

 

(444.hu)

Népszerű