Home Gasztronómia Lecsó recept minden magyarnak!

Lecsó recept minden magyarnak!

0
Lecsó recept minden magyarnak!

Szerintem nincs olyan ember, aki nem szereti a lecsót, nekünk a legnagyobb kedvencünk, főleg nyáron, bográcsban, egyenesen imádom! Honnan ered ez az étel, mikor jelent meg nálunk, mitől olyan különleges? Most megtudhatod te is! A cikkben ráadásul találhatsz egy nagyon szuper receptet is, amit mindenképp ki kell próbálnod! 

Érdekességek a lecsóról

A lecsó (szlovákul lečo, németül letscho, lengyelül leczo, oroszul лечо) a hagyományos, híres magyar ételklasszikusok közé tartozik. Habár a lecsó balkáni eredetű étel, ma már a magyar gasztronómia egyik alappillérének tartják. Maga a lecsó szó a TESz. (A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára) szerint 1940-ben jelent meg először az Új Idők Lexikonában.

A lecsó más szavainkhoz hasonlóan (csákó, gulyás, hajdú, huszár, kocsi, puli, sujtás) nemzetközi karriert futottak be. Míg a csákó szót 200 éve Európa-szerte parádézó magyar huszárok terjesztették el, addig a lecsó szót az 1960-as években konzerveinkkel együtt exportáltuk. A lecsó egy zöldség ragu, tulajdonképpen egyfajta paradicsom-paprika „pörkölt”.

Krúdy Gyula szerint nyáron paprikát és paradicsomot, télen azonban lecsót kell enni. Magyarországon a legtöbb publikált recept szerint a legáltalánosabb módon elkészített lecsó az egy rész makói vöröshagymát (hungarikum), két rész érett paradicsomot és négy rész roppanós, fehér húsú cecei zöldpaprikát (hungarikum) tartalmazó változat. Az úgynevezett konzerv „natúr lecsó” azonban csak paprikát és paradicsomot tartalmaz.

Hozzávalók

1-2 szál füstölt kolbász, 1-2 szál főző kolbász – ízlés szerint, 5-6 szál virsli, 2-300 g füstölt szalonna, 4-5 kg zöldpaprika, 1,5-2 kg paradicsom, 3-4 fej vöröshagyma, só, fekete bors (őrölt), pirospaprika.

Elkészítés

Mossuk meg a zöldségeket, majd daraboljuk fel mindet. A paprikákat karikára vágjuk, a hagymákat vágjuk félbe, és szeleteljük fel, de semmiképpen se apróra! A paradicsomot is elég gerezdekre vágni! Tegyük oda a füstölt szalonnát, melyeket apró darabokra vágtunk, majd pirítsuk meg rajta a vöröshagymát. Ha már eléggé megpirult, adjuk hozzá a felkarikázott füstölt kolbászt, majd egy kis idő múlva vegyük le a lángról. Ekkor szórjuk hozzá a pirospaprikát. Jó alaposan keverjük össze, majd rakjuk vissza a tűz fölé. Kevergessük folyamatosan, nehogy leégjen.

Egy kis idő múlva adjuk hozzá a felkarikázott paprikát, majd szükség esetén engedjünk hozzá egy kevés vizet. Kis idő múlva rakjuk bele a gerezdekre vágott paradicsomot is és sózzuk, borsozzuk. Ezután nincs más dolgunk, mint várni, a vége előtt kicsivel rakjuk hozzá a virslit és a főzőkolbászt. Friss kenyérrel isteni finom nyári étel.

(magyarorszagom.hu)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here