10.5 C
Budapest
kedd, február 27, 2024
HomeMizu kutyásokKutyagazdik, figyelem! Kiderült, hogyan kötődik a kutya az emberhez

Kutyagazdik, figyelem! Kiderült, hogyan kötődik a kutya az emberhez

A gondozóhoz való kötődés, a gyerekekhez hasonlóan, a kutyáknál is agyi jutalomválaszhoz kapcsolódik – állapították meg viselkedéses és agyi képalkotó vizsgálatokkal az ELTE etológusai. A kutatás szerint hasonlóság van a kutya és gazdája, illetve a gyerek és édesanyja közötti kötődés között.

A kutyák szoros kapcsolatot alakítanak ki gazdáikkal: nemcsak szeretik őket, hanem kötődnek is hozzájuk, biztonságot nyújtanak számukra ismeretlen helyen, és menedéket veszélyes helyzetekben, akárcsak egy anya gyermeke számára – olvasható az ELTE TTK közleményben. A közlemény szerint már ismert volt, hogy gyerekeknél a kötődési kapcsolat hátterében jutalomválasszal összefüggő agyi folyamatok állnak. Azt azonban még nem tudták, hogy a kutyáknál is összefügg-e a kötődés és az agyi jutalomválasz. Erre a kérdésre a viselkedés és az agyműködés párhuzamos vizsgálatával keresték a választ a kutatók.

A kutyák hasonlóan kötődnek gazdájukhoz, mint a kisgyermekek édesanyjukhoz

A kutyák kötődési viselkedését a pszichológusok által kidolgozott úgynevezett Idegen Helyzet Teszttel mérték, agyműködésüket pedig funkcionális mágneses rezonancia képalkotás (fMRI) segítségével vizsgálták. Az MR-ben a kutyák a gazda és egy ismerős személy dicsérő és semleges (számukra értelmetlen) beszédét hallgatták.

A gazdi hangja jutalom a kutyák számára

„Azért különösen izgalmas a kutya-gazda kötődés mögött álló agyi folyamatok vizsgálata, mert a segítségével megérthetjük, mennyire lehet hasonló ez a különleges, két faj egyedeit összekötő kapcsolat más jól ismert, fajtársak közötti kapcsolatokhoz (például a gyerek-anya kötődéshez). Néhány évvel ezelőtt már kimutattuk, hogy a kutyák agya érzékeny a szóbeli dicséretre, az azonban felderítetlen maradt, hogy a beszélővel való kapcsolat hogyan befolyásolja ezt az érzékenységet” – fogalmazott Gábor Anna, a NeuroImage tudományos folyóiratban megjelent cikk első szerzője.

(házipatika.hu)

Népszerű