12.7 C
Budapest
péntek, március 1, 2024
HomeMizu veletekKerületi Plébániák ünnepi programjai - 1. rész

Kerületi Plébániák ünnepi programjai – 1. rész

Arra gondoltunk, megmutatjuk nektek a kerület különböző Plébániáinak az ünnepi programpontjait. Kezdjük is a Szent László Plébániával, mely a Havannán található.

 • december 4. 9:00 – 13:00 – Adventi lelkinap
 • december 5. – Mikulás ünnepség
 • december 12. – A fél 10-es szentmisén lesz az Eucharisztikus Szövetség ígérettétele
 • december 24. – Pásztorjáték
 • december 24. 24:00 – Éjféli mise
 • december 25. – Urunk születése, karácsony: reggel 7 órakor és fél 10 órakor lesz szentmise (nem lesz esti mise)
 • december 26. – Karácsony másnapja: reggel 7 órakor és fél 10 órakor lesz szentmise (nem lesz esti mise)
 • december 26. – Szent Család ünnepe: családok megáldása a szentmiséken
 • december 31. 17:00 – Szentmise, év végi hálaadás
 • 2022. január 1. – Szűz Mária Isten anyja (parancsolt ünnep): fél 10 órakor és 18 órakor lesz szentmise (nem lesz reggel 7 órakor mise)
 • 2022. január 6. – Vízkereszt (parancsolt ünnep): reggel 7 órakor és 18 órakor lesz szentmise
 • 2022. február 26. – Farsang

A Plébánia története:

Az „Állami lakótelep” az első világháború idején lőszertelep volt. A barakkokat a háború után lakásokká alakították át az elcsatolt országrészekből menekültek,
kitelepítettek számára. Erdélyből, Felvidékről és a Délvidékről kb. kétezer család költözött ide, 1920–22 között.

Sok szegénységet, nyomort éltek és láttak az itteniek. A jól összekovácsolódott közösség templomot szeretett volna.

Az 1934. április 27-én alakult Oltáregyesület vette kézbe az ügyet. 1934. május elején már el is kezdődött a templom építése, Fanta István műépítész tervei és irányítása révén (négy lakás lett átalakítva!). Az ő munkája az oltárkép is, mely Szent László királyunkat ábrázolja.

A templomot Dr. Wimmerth Béla prépost szentelte fel, 1935. június 29-én. Ekkor még a pestszentlőrinci Főplébániához tartozott, innen látták el. Kiss István káplán, Szabó László hitoktató (először ő misézett a félig kész templomban 1934. december 8-án). Akkoriban Csábi Vilmos, majd 1940–46-ig Somogyi László volt a hitoktató, templomot, híveket ellátó lelkész.

1939-ben készültek el az oldalhajók és egy színes üvegablak, Szent István király felajánlja a koronát és országot a Szűzanyának (Ligeti Sándor munkája).

A templom és közössége 1946. október 6-án nyerte el az önálló plébániai rangot. Ekkor plébánosnak Somogyi László atyát nevezték ki. Az évtizedek során ő lett mindenki “Laci bácsija”, aki 1990-ig vezette a plébániát.

A II. világháború alatt a templom épülete megrongálódott, bombatámadás is érte, de a hívek áldozatkész munkájával sikerült helyreállítani. 1960-ban lehetőség nyílt a templom korszerűsítésére, bővítésére (raktár címen hittanterem lett kialakítva).

1976-ban „halálra ítélték” a telepet. Az évtizedek alatt összeszokott lakóközösség tagjait a város legkülönbözőbb lakótelepeire szórják szét, megkezdődik a lakások lebontása. A megmaradt templom körül hatezer lakásos, tízemeletes házak épülnek, a Havanna-lakótelep. Kb. csak 50-60 család költözik vissza, a többi lakás az ország minden részéből jött emberekkel telik meg.

Mivel nem volt, szükségessé vált plébániaépületet is létrehozni. Patty Károly üzemmérnök tervei alapján épült. l990. február 11-én Marosi Izidor váci püspök szentelte fel.

A nagyon megromlott, megkopott templom épületét 1992–95 között sikerült teljesen felújítani. 1997-re a plébánia épülete kinőtte kereteit. Közösségi és hitéleti célok miatt a részben bővített tetőtér helyére egy teljes szint készült. A szerkezeti és tetőfedési munkák év végére befejeződtek. Az alapterület teljes birtokba vételére 1998-ban kerül sor.

A plébánia az 1993-as egyházmegyei határrendezés során került a váci egyházmegyétől az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyéhez.

Népszerű