Karácsonyi desszertek – 1. rész – Karácsonyi mákos guba

0

A mákos guba eredetileg karácsonyi ételnek számított. Úgy tartották, hogy az apró szemek szerencsét, bőséget hoznak. Míg ma már szinte mindenki szikkadt péksüteményből, elsősorban kifliből készíti, addig régebben házi kelt tészta volt az alapja. A receptet kedvedre variálhatod, keverhetsz hozzá mazsolát, a tetejére pedig vaníliasodót vagy akár tojáshabot is rakhatsz.

Ti hogyan eszitek a gubát: mákosan vagy diósan? Írjátok meg kommentben, nézzük meg, hogy merre hajlik a 18. kerület. 🙂 

Karácsonyi mákos guba

Hozzávalók:

  • 20 dkg mák
  • 10 dkg mazsola
  • 8 dkg kifli
  • 8 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db narancs

Elkészítés:

A kifliket karikázd fel. Ha nem eléggé szikkadtak, tedd pár percre a sütőbe vagy a mikróba, majd szórd egy tűzálló edénybe. A tejet forrald fel a vaníliás cukorral, és öntsd a kiflikre. Arra ügyelj, hogy ne áztassa el teljesen a péksütiket, de szárazak se maradjanak. Hintsd a kiflikre a mákkal összekevert cukrot. Reszeld rá az alaposan megmosott narancs héját, és rakd hozzá a mazsolát. Öntsd a masszát egy kivajazott tepsibe, és előmelegített sütőben süsd 10 percig, míg a kifli jól magába szívja a tejet. Porcukorral megszórva kínáld.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here