Home Hűha Képesek lehetünk a Marson oxigén, élelmiszer és gyógyszerek előállítására egy tanulmány szerint

Képesek lehetünk a Marson oxigén, élelmiszer és gyógyszerek előállítására egy tanulmány szerint

0
Képesek lehetünk a Marson oxigén, élelmiszer és gyógyszerek előállítására egy tanulmány szerint

Úgy néz ki, hogy lesz mit enni a vörös bolygón, és talán még haza is juthatunk egy parányi baktérium segítségével.

A Mars felszínén minden rendelkezésre áll, hogy az ember képes legyen a szomszédos bolygón oxigén, élelmiszerek és gyógyszerek előállítására, írja a Daily Star német kutatók tanulmány alapján. A tudósok a Földön teremtettek a marsihoz hasonló körülményeket, majd sikerült beindítani egy baktérium szaporodását.

A kísérlet során megállapították, hogy a cianobaktériumok tenyésztésével az oxigén és az üzemanyag előállítása is megoldható a vörös bolygón. A Brémai Egyetem tudósai szerint ezek a baktériumok szén- és nitrogénforrásként képesek lehetnek felhasználni a marsi légkörben elérhető gázokat, és még földinél tízszer alacsonyabb légnyomás sem gátolja növekedésüket.

Az egyetem által fejlesztett, a marsi körülményeket szimuláló Atmos nevű bioreaktorban végzett kísérletek során arra jutottak, hogy további baktériumkultúrák tenyésztése előtt is megnyílt az út. A tudósok szerint így már elképzelhető az E. coli baktérium marsi körülmények közötti szaporítása is, vagyis képesek lehetünk növények és gyógyszerek előállítására a Marson.

Hangsúlyozták: az alacsony légköri nyomás ráadásul bizonyos szempontból segítség is lehet, hiszen így könnyebb szerkezetek előállítása is elegendő lehet a Mars-kolónia kialakításánál, amiket egyszerűbb szállítani a két bolygó között.

(Szeretlekmagyarország.hu)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here