Ingyenes antitest tesztelési lehetőséget biztosít a főváros a 60 év felettieknek

0

Az oltóanyagok hatásosságának mértékével kapcsolatosan széles körben nyilvánosságot kapott aggodalmak miatt a fővárosi önkormányzat lehetőséget biztosít a fővárosi idősek védettségének, a szervezetükben megjelenő antitestek szintjének mérésére. A felajánlott 19 ezer tesztből 18 ezer esetében a mintavételekre a lakosok szűrésében közreműködést vállaló budapesti kerületekben kerülhet majd sor. Megkapják a teszteket, illetve a kapcsolódó laborvizsgálatot is a főváros biztosítja – írja közleményben a fővárosi önkormányzat.

A főváros a 60 év felettieknek kíván lehetőséget biztosítani a kialakult védettség feltérképezésében. A tesztelés után a résztvevők visszajelzést kaphatnak arról, hogy fogékonyak-e a betegségre, illetve az átvészelt koronavírus betegséget és/vagy oltást követően milyen mértékű antitest szintű immunválaszuk van. A teljes maximális immunválasz a második oltás utáni második hetet követően mérhető, így fontos, hogy a tesztre lehetőleg csak az oltási sorozat után jelentkezzenek a résztvevők.

 

Azoknál, akik esetében az antitestes védettség hiánya feltételezhető, a megoldást az ismételt védőoltások jelenthetik, illetve fontos felhívni a figyelmüket arra, hogy szükség van esetükben továbbra is a járványvédelmi megelőző szabályoknak (maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés) a betartására – áll a közleményben.

A vizsgálatokkal kapcsolatos tudnivalók:

A fővárosi tesztelés első állomása a Városháza parkban, egy mobil tesztelőponton lesz majd elérhető július 5. és július 9. között (ide a jövő hét második felétől lehet majd regisztrálni), a kerületi szakrendelőkben pedig várhatóan július végéig lehet részt venni a szűrésen az erre jelentkezőknek.

A vizsgálatok minden esetben önkéntes alapon történnek. A vizsgált mintához vénás vérvételre van szükség, melyet az infekciókontroll szabályok betartásával zárt rendszerben végeznek a szakemberek. Azt kérik, hogy kellő körültekintéssel jelentkezzenek a vizsgálatra azok, akik olyan gyógyszert szednek, amelyek esetén a kontroll nélküli vérvétel nem ajánlott (pl. véralvadásgátló).

 

18.kerulet.ittlakunk.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here