Budapesten a hőség ellenére sem kell vízkorlátozásra számítani!

0

Több főváros környéki településen korlátozták a hőség miatt a víz használatát. Budapesten azonban nem kell erre számítani, mert a Fővárosi Vízművek vízkészlete nem csökkent, nem lesz hiány friss vízből.

 

Az ittlakunk.hu megkérdezte a Fővárosi Vízműveket, tervezik-e az agglomerációhoz hasonlóan a vízhasználat korlátozását Budapesten. Szerencsére erre nem kerül sor. Íme a szolgáltató válasza:

„Hőségben a legjobb ötlet, amihez ki se kell mozdulni: friss víz a csapból.

 

 

Az idei évben először kaphatunk ízelítőt a nyári hőségből, ami így különösen megterheli a szervezetünket. Ahogy mindig, a Fővárosi Vízművekre most is mindenki számíthat: friss, tiszta, egészséges vízből nem lesz hiány, csak meg kell nyitni otthon a csapot.

Bár kánikulában 25-30 %-kal megnövekszik a város vízfogyasztása az átlaghoz képest, víztermelő, illetve -tárolókapacitásainknak köszönhetően Budapesten és a társaság szolgáltatási területéhez tartozó agglomerációs településeken mindenki bátran ihat, tisztálkodhat és locsolhat.

A víz döntő hányadát egyébként háztartási célokra, illetve a kiskertek öntözésére használják. A megivott víz mennyisége még a legnagyobb hőségben is elhanyagolható, annak ellenére, hogy az orvosok a nagy melegben 3-5 liter folyadék fogyasztását javasolják a szervezet vízháztartásának fenntartása érdekében.

A vízfelhasználás akkor emelkedik jelentősen, ha a tartós meleg mellett négy napon át nem esik az eső. A víz legnagyobb hányadát ugyanis a kiskertek öntözésére használják. A legnagyobb vízfelhasználók a kertes övezetek lakói, különösen az újonnan kialakuló zöldövezeti részekben jelentős az egy főre jutó vízfogyasztás növekedése. Jellemzően a hétvége körül (vagy pénteken, vagy hétfőn) a legmagasabb kánikulában a fogyasztás. Szombaton-vasárnap, aki teheti, elmegy a városból, és még előtte, illetve hazatérve használ több vizet (nagymosás, kertöntözés).

Tavaly mindössze kétszer emelkedett a napi fogyasztás 530 ezer köbméter fölé. Igaz, a nyár sem volt igazán forró. Idén viszont már az elmúlt hétvégén két napon is meghaladta az 550 ezer köbmétert a vízfelhasználás: pénteken 554, míg vasárnap 558 ezer köbméter, vagyis 558 millió liter víz folyt ki a fővárosi és főváros környéki csapokon, és tegnap már meghaladta az 590 ezer köbmétert a fogyasztás..

Az ivóvízellátás biztonságát nem befolyásolja a rendkívüli meleg, illetve az ebből esetlegesen következő alacsony dunai vízszint. Társaságunk az eddig előforduló legalacsonyabb Duna-vízállás esetén is képes biztosítani Budapest biztonságos vízellátását. A Szentendrei- és a Csepel-szigeten működő parti szűrésű kutakból az alacsony vízállás ellenére is a megszokott, kiváló minőségű víz kerül a hálózatba. Átlagosan 20-50 méter mélységből nyerik ki a Dunából a vizet egy természetes homokszűrő rétegen keresztül, amely biológiai tisztítást végez.

A víz a kutaknál tíz-tizenkét fokos, és hőmérséklete a vezetékekben sem emelkedik, tehát élvezhető. A csapvízfogyasztással ráadásul a környezetünket is óvjuk, hiszen nem keletkezik műanyaghulladék. Sőt, cipekedni sem kell, a víz literjét mindössze 22 fillérért szállítjuk házhoz a nap 24 órájában, akár a tizedik emeletre is. Akinek pedig a hőségben is muszáj közlekednie, a város 22 pontján olthatja szomját a Hűsítő Budapest program keretében tavaly telepített ivókutaknál, melyek ebben az évben további 12 vízlelőhellyel bővülnek.

Társaságunk minden hibajavításnál arra törekszik, hogy a munkát a lehető legrövidebb időn belül végezzük el, minimálisra csökkentve az esetleges vízhiány időtartamát, de a kánikulai napokon külön is figyelünk erre. Az esetlegesen előforduló meghibásodásokkor munkatársaink fokozott figyelmet fordítanak a mielőbbi javításra és a szükségvízellátás biztosítására – akár a közterületeken elhelyezett vízvételezési lehetőséggel, akár lajtos kocsival, illetve szükség esetén zacskózott vizet is biztosítunk a rászorulók számára” – írta a szolgáltató kérdésünkre.

18.kerulet.ittlakunk.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here