21.2 C
Budapest
szerda, szeptember 27, 2023
HomeGazdaságIlyen alacsonyan még soha nem voltak az albérletárak!

Ilyen alacsonyan még soha nem voltak az albérletárak!

Tovább csökkentek az árak az országos albérletpiacon, novemberben tíz százalékkal voltak alacsonyabbak a bérleti díjak, mint egy évvel korábban.

Az ingatlan.com saját, január elejére jellemző adatai szerint novemberhez képest is csökkentek az albérletpiaci árak, így többéves mélypontra süllyedtek a bérleti díjak.

Budapesten a négyzetméterre vetített átlagos bérleti díj 3 ezer alá került, amire legutóbb három éve volt példa. Az átlagos bérleti díj pedig 130 ezer forint volt ekkor, amire legutóbb 5 éve fordult elő.

Novemberben az előző havi átlaghoz képest 1,6 százalékkal csökkentek a díjak. Novemberben Budapesten csak a budai hegyvidéki városrészekben – az I., II. és XII. kerületekben nőttek az albérletárak októberhez képest, átlagosan 1,8 százalékkal, de októberben ezekben a kerületekben több mint 5 százalékos áresés volt, így ezt a hátrányt nem hozták be. A többi budai kerületben havi szinten 2,7 százalékkal, a pesti oldalon pedig 1,4-1,9 százalékkal kerületek lejjebb a bérleti díjak novemberben a KSH-ingatlan.com-lakbérindex szerint.

„Bár világszerte megkezdődtek az oltások, és egyre többen várják a járvány okozta bizonytalanság megszűnését, egyelőre érdemes óvatosan kezelni az albérletpiaci árak alakulását. Egyelőre még nem tudni pontosan, hogy mikor szűnnek meg régiós és világviszonylatban a korlátozások és mikor indulhat újra a turizmus. Emiatt 2021-ben a jelenlegi alacsonyabb albérletárak mellett alakulhat ki az új piaci egyensúly, és idén jelentős bérletidíj-növekedésre egyelőre nem számítunk” – közölte Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

mizu18.hu

Népszerű