21 C
Budapest
péntek, április 12, 2024
HomeAutó-motor-tunningHóban, fagyban is biztonságban és csúszásmentesen: ilyen a jó téligumi

Hóban, fagyban is biztonságban és csúszásmentesen: ilyen a jó téligumi

A hideg idő beköszöntével az autósok életében nem csak az ünnepi szezon, de a gumicsere ideje is elérkezik. Ha a hőmérséklet tartósan 7 fok alá esik, nincs mese, elő kell kerülnie a téligumiknak.

 

 

A megfelelő abroncsok kiválasztása azonban egyáltalán nem egyszerű feladat. Az egyes típusok közt rengeteg különbség lehet, és ami az egyik sofőrnek tökéletesen megfelel, nem biztos, hogy a másiknak is ideális.

Csúszós, jeges, havas aszfalt? Most megmutatjuk azt, milyen a jó téligumi, mely mindegyik körülménnyel képes megbirkózni, és mire kell odafigyelnünk akkor, ha elérkezett az abroncsok cseréjének ideje.

 

Nem csak hóban és jégben kell helytállni

Ha téligumiról beszélünk, sokak első gondolata, hogy az abroncsoknak jeges, havas úton kell megállniuk a helyüket. Ez azonban nem feltétlenül igaz.

Egyre ritkább ugyanis a komolyabb hóesés, és az utak nagy része (főként városi környezetben) télen is inkább nedves vagy latyakos. Éppen ezért az igazán jó téli gumiabroncsokat több szempont alapján tesztelik, és száraz, nedves, valamint jeges és havas úton egyaránt képesek megbízhatóan teljesíteni.

 

A tesztek szempontjából pedig a téligumi egyik legfontosabb tulajdonsága nem más, mint a tapadás.

A gumi tapadását annak mintázata és az összetétele adja meg. A téli gumik összetételüknek köszönhetően a hideg időben is rugalmasak maradnak, ellentétben a nyári abroncsokkal, melyek anyaga a hideg hatására megkeményedik, merevvé válik.

A merev felületű gumik pedig a téli útviszonyok közt sokkal jobban csúsznak, éppen ezért fontos, hogy a hideg idő beköszöntével mindig a megfelelő anyagból készült téli gumiabroncsot válasszunk autónkra.

Hasonlóan fontos a mintázat szerepe is, hiszen a mély barázdák és sűrű lamellák havas, jeges úton is elősegítik a jó tapadást és a kapaszkodást, ezáltal elősegítve a biztonságosabb, kényelmesebb téli vezetést. Az erezet segít a csapadék megfelelő elvezetésében is, ezáltal biztosítva autónk számára a megfelelő úttartást.

 

Válasszuk az autónkhoz és vezetési stílusunkhoz illő abroncsot

Természetesen a tökéletes téligumi kiválasztásához nem elég annyit tudnunk, hogy milyen az abroncs mintázata és milyen anyagból készült. Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra tökéletes megoldást, rengeteg egyéb, fontos szempontot is figyelembe kell vennünk. Minél hosszabb távokon használjuk járművünket vagy minél gyorsabban vezetünk, a gumik annál hajlamosabbak a kopásra, ezért érdemes minél masszívabb, strapabíróbb megoldás mellet döntenünk.

A másik fontos dolog, amit mindenkép figyelembe kell vennünk, az saját autónk jellemzői, tulajdonságai. Fontos az abroncs mérete, de az is, hogy minőségben elérje a járművünk minőségét. Egy prémium minőségű autóra tehát kizárólag prémium márkás gumit vásároljunk.

 

Ez egyáltalán nem a nagyzolás miatt fontos, épp ellenkezőleg. Egy igazán jó autó csak akkor mutathatja meg a jó tulajdonságait, ha ehhez a megfelelő minőségű gumiabroncs is adott.

Egy régebbi típusú, középkategóriás járműre azonban ezzel ellentétben felesleges lehet nagyon drága gumit venni, hiszen a minőségtől függetlenül sem fog olyan eredményeket mutatni, mint egy prémium kategóriás jármű esetében.

De nem csak autónk típusa lehet meghatározó abból a szempontból, hogy milyen téligumit választunk. Bármilyen meglepő is elsőre, ilyen tényezőnek számítanak vezetési stílusunk és szokásaink is.

Más abroncs szükséges ugyanis egy olyan autóra, melynek tulajdonosa hetente akár több száz kilométert is levezet, és más egy olyanra, mely épp csak hétvégenként kerül elő a garázsból.

 

Minden évben osztályozzák az abroncsokat

Annak érdekében, hogy az autósok élete könnyebb legyen, az ADAC, azaz a német autóklub évente kétszer veszi górcső alá a piacon kapható gumiabroncsok minőségét és állít fel köztük rangsort különböző tulajdonságaik és teljesítményük alapján. A téli időszakban természetesen a kérdés, hogy melyik abroncs tud leginkább megbirkózni a jeges, havas, csúszós utak kihívásaival.

Az autóklub két mérettartományon, 205/55 R16 és 235/55 R17 mérettartományon belül vizsgálja a gumikat, és többek a biztonsági valamint a kényelmi szempontokat egyaránt figyelembe veszik.

Az előbbi kategória nyertese idén a Bridgestone Blizzak LM005- 2.0 lett, mely száraz és nedves úton egyaránt kiemelkedő teljesítményt produkált. Hasonlóan a 235/55 R17 mérettartomány győzteséhez, a Michelin Pilot Alpin 5-höz, mely jó tulajdonságait nedves, jeges és száraz úton egyaránt megmutatta.

Természetesen az ADAC felmérése sem szentírás, azonban kiváló támpontot tud adni azon sofőrök számára, akik tanácstalanak a gumivásárlást illetően, és nem tudják eldönteni, az általuk gyakran járt útviszonyok mellett milyen téli gumiabroncsokra lenne szükség.

 

Hány évig használható egy gumiabroncs?

Az idő előrehaladtával a legjobb gumiabroncs is veszít rugalmasságából. Ennek hatására kisebb repedések jelennek meg rajta, melyek a megfelelő tapadás rovására mennek. Minél öregebb egy téligumi, annál kevésbé biztonságos annak nedves, jeges utakon történő használata.

Általánosságban azonban elmondható, hogy ez az amortizáció a minőségi abroncsok esetében a vezetési stílustól és igénybevételtől függően nagyjából 6-7 évet vesz igénybe. Tehát egy prémium kategóriás téligumi garnitúra hosszú évekig jó társ lehet a vezetésben.

Abban az esetben persze, ha megfelelően karban van tartva, és a minőséget minden csere előtt olyan szakemberrel ellenőriztetjük, aki pontos információt tud adni a gumik állapotáról és azok biztonságos használhatóságáról.

A törvényi előírások szerint a gumiabroncsot 1,6 mm-nél alacsonyabb profilmélységnél már kötelező cserélni. A biztonságos közlekedés érdekében azonban fontos tudni, hogy a téli gumiabroncsok esetében a funkció betöltéséhez legalább 4 mm-es profilmélység szükséges.

 

Jó megoldás lehet a négyévszakos gumi?

Sok autós dönt úgy, hogy a téli és nyári gumik folyamatos cseréje helyett inkább egész évre tervezett, úgynevezett négyévzakos gumikat választ.

Ezeknek nagy előnye, hogy olcsóbban juthatunk hozzájuk, mint egy teljes téli és nyári gumigarnitúrához, és az évente kétszeri gumicsere árát is megspórolhatjuk. Ez a spórolás azonban hosszabb távon nagyobb kiadásokhoz is vezethet.

A négyévszakos gumi leginkább azoknak a sofőröknek ajánlott, akik autójukat rövidebb távokon, főként városon belül használják. Hosszabb utakon és extrém időjárási körülmények közt ugyanis ezek az abroncsok hozzájárulhatnak a jármű megnövekedő fogyasztásához, arról már nem is beszélve, hogy tapadásukat és teljesítményüket tekintve is kevésbé jól teljesítenek.

Tartós bérlés esetén Önnek nem kell a téligumival bajlódnia!

Abban az esetben, ha autóját tartós bérleti konstrukcióban bérli, a téligumi cseréjével nem kell bajlódnia. A havi bérleti díj ugyanis a fenntartási költségeket és szervizdíjakat is tartalmazza, beleértve az évente kétszeri gumicserét is.

Ilyen módon biztos lehet abban, hogy autóján mindig a modellhez illő, legjobb típusú gumiabroncs lesz, és a nyári, poros utakon, vagy a jeges, téli hidegben is biztonságban, a legnagyobb nyugalommal ülhet majd a volán mögé.

Népszerű