19.1 C
Budapest
kedd, szeptember 26, 2023
HomeMizu akkor, mizu mostTudtad? A Havanna lakótelep helyén régen egy lőszergyár telepe volt!

Tudtad? A Havanna lakótelep helyén régen egy lőszergyár telepe volt!

Havannatelep/Pestszentlőrinc

Margó Tivadar utca a Bartók Lajos utcától – Baross utca – Kolozsvár utca – Barcsay utca – Vörösmarty Mihály utca – Reviczky Gyula utca – Bartók Lajos utca a Margó Tivadar utcáig

A mai Havanna-lakótelep területén 1916-ban épült fel a Magyar Lőszergyár Rt. telepe, amely független volt a szintén hadfelszereléseket gyártó Lipták-gyártól. A lőszergyár lőrinci, főleg nőket foglalkoztató telepén állították össze és töltötték a különböző méretű lövedékeket. A tűz- és robbanásveszély kockázatának csökkentése érdekében fallal vették körül a területet, önálló vízvezetékrendszert és víztornyot építettek. Az első világháború után üresen álló barakkokban a trianoni békeszerződés után az elcsatolt területekről menekülőket helyezték el.

Az 1920-as évek közepére mintegy 6000 ember élt itt, vízzel, villannyal és vízöblítéses mellékhelyiséggel is ellátott otthonokban. Az Állami-lakótelep ezzel jelentősen felülmúlta a város ínségtelepeinek (Mária Valéria-telep, Auguszta-telep) színvonalát. Az 1975-ös ötéves tervben a kerület vezetői és a Fővárosi Tanács döntése alapján kezdték meg az Állami-lakótelep lebontását. A korábbi épületekből csak a Vörösmarty utcai iskolát, a római katolikus és az unitárius templomot tartották meg. A

z új lakótelep Virágh Csaba tervei alapján épült. 1977-ben készültek el a tervek és befejeződtek az előkészítő munkálatok, 1978 nyarára már állt három ház, a teljes építkezés 1985-re fejeződött be, és két ütemben (1977-1981, 1983-1985) zajlott. Tervezték a lakótelep későbbi bővítését is. Ebből azonban csak a Csillagház és a Barcsay utcában épült sorházas teleprész valósult meg az 1990-es évek elején.

A lakótelep 6020 lakásának 72 százalékába bérlők, 28 százalékába tulajdonosok költöztek. A rendszerváltás után ez az arány megfordult, mert a bérlők kedvezményesen megvásárolhatták a lakásokat. A lakóépületek sávjában a házak két hosszanti, ún. „lakóutcát” alkotnak. A két lakóépületi sáv között helyezték el a középületek sávját. Itt épültek fel – az eredeti tervekhez képest több módosítással – az üzletek, a bölcsődék, óvodák, a két általános iskola, a szociális otthon és az egészségügyi intézmények, illetve a Kondor Béla Közösségi Ház. Az 1980-as években 20-22 000 fő lakott az új lakótelepen. Ma körülbelül 17 000-re tehető a lakosság száma. Eredetileg az Állami-lakótelep, majd a Havanna utcai, ma már a Havanna-lakótelep nevet viseli ez a lakónegyed. Utcanévbokor: írók, festők.

Nézd meg térképen is a Havannát!
http://18kerterkepen.hu/terkep.php?showthis=telepek_11

 

 

mizu18.hu

Népszerű