21 C
Budapest
péntek, április 12, 2024
HomeMizu kutyásokHahó, kutyások! Ideje jobban megismerni az ebek működését!

Hahó, kutyások! Ideje jobban megismerni az ebek működését!

1. Empátiából jelesek

Mostantól eggyel több okod van azt feltételezni, hogy az Állatok Birodalmában a kutyák bizony a legokosabb „tanulók” közé tartoznak.

Szakértők ugyanis hosszas vizsgálatok után felfedezték, hogy négylábú kedvenced akár az arcodra pillantva is képes kitalálni, milyen az aktuális hangulatod! Szomorú vagy, boldog, esetleg mérges – a kutyusok néhány másodperc alatt el tudják dönteni.

Ezt a trükköt nekünk is megtaníthatnák!

2. Nem csak szépek, de eszesek is

Stanley Coren kutató szerint a kutyák körülbelül annyira okosak, mint egy 2 éves kisgyermek.

Ez pedig azt jelenti, hogy az ember legjobb barátja megközelítőleg 150-250 szót képes megérteni (még akkor is, ha a beszéd nem az erőssége…), el tud számolni 5-ig, és könnyebb matematikai feladatok is megold!

Sőt, olyannyira cselesek, hogy az embereket és más kutyákat is könnyedén rávesznek arra, hogy adjanak nekik egy kis jutalmat. Ez végre megmagyarázza, miért nem tudunk simogatás nélkül elsétálni mellettük.

3. Egy mozdulatból megfejtheted őket

Ha a kutyád csóválja a farkát, akkor nagyon örül a társaságodnak, igaz? Nos, nem feltétlenül. A discovery.com szerint ugyanis teljesen megváltoztathatja a mozdulat jelentését az, hogy pontosan milyen irányba történik a mozgás.

Ha a jobb oldalra húzzák közben a farkukat, tényleg boldogok, ha viszont a balon teszik ezt, az félelemre utal.

4. Fontos a fair játszma

Néhány éve osztotta meg a nagyvilággal egy kutatócsoport azt a felfedezést, miszerint a kutyák észreveszik, ha nem igazságosan jutalmazzák meg őket. Ha például mindkét kedvenced végrehajtja ugyanazt a trükköt, de csak az egyiküknek adsz valamilyen finomságot cserébe, azt bizony a másik kutyus sem hagyja figyelmen kívül.

És hogyan adja ezt a tudtodra? Hirtelen nyugtalanul kezd viselkedni, és elkerüli a megjutalmazott barátja tekintetét. Ellenben a féltékenység máshogy hat rájuk: az már nem érdekli őket, ha az egyikük húsos falatokat kap, míg a másikuk egy szelet kenyeret.

Kutyák játszanak

5. Rejtett detektorok

A kutyák képesek megjósolni egy epilepsziás rohamot – 45 perccel azelőtt, hogy bekövetkezne!

Egyelőre még senki sem tudja, pontosan miből veszik észre, de bizonyos teóriák szerint ismeretlen szagok vagy kisebb, a gazdájuk viselkedésén bekövetkező változások állhatnak a háttérben.

Ráadásul még a rákos megbetegedéseket is kiszagolják.

Kutatók szerint a kis házi kedvencek megérzik azt a gyenge illatot, amit az abnormális sejtek sugároznak magukból, és ezt jelezni is képesek felénk.

(bien.hu)

Népszerű