10.5 C
Budapest
kedd, február 27, 2024
HomeKultúraFilmajánlónk - amennyiben kipörögtek a karácsonyos filmek

Filmajánlónk – amennyiben kipörögtek a karácsonyos filmek

Ha már túl vagytok az összes karácsonyos filmen, és az Igazából szerelem, a Reszkessetek betörők, valamint a Tapló Télapó is levetítésre került, akkor ajánlunk nektek egy új Netflix alkotást, ami nem csak igazi sztárparádé, hanem kőkemény társadalomkritika is, miközben megőrzi a szatíra jellegét.

Ne nézz fel!

Adam McKay legújabb Netflix filmje rendesen kellemetlenné tette a szentestét.

Újabb szatíra az igazi mestertől, Adam McKay-től. Mondhatni ilyen ambiciózus még sosem volt, de ennyire kellemetlen sem. Hiszen az Alelnök és a Nagy Dobás is megtörtént, már történelem, komoly áldozatokkal, tanulságokkal. 2021. karácsonyán viszont a Netflixen egy olyan film debütált, ami sci-fi, azaz ha leszámítjuk a dínók kipusztulását, még nem történt meg velünk, emberekkel. Az esély sajnos megvan rá, de ha a készítő szemén keresztül nézzük a dolgot, muszáj hinni, hogy van akkora szerencsénk és nem történik ilyen. Egy óriási bolygópusztító üstökös tart a Földünk felé, amit fél évvel a becsapódása előtt észre is vesznek a tudósok, így van idő reagálni. Az emberiség technikailag talán Michael Bay Armageddonja óta készen áll erre, de emberileg egyre kevésbé állunk készen. A film szenzációs őszinteséggel kalauzol a politika és média posványába, amit a néző vagy felismer vagy burokban él. Gigantikus színészek tolmácsolnak és van idő a játékukra koncentrálni, Dicaprio-tól Jonah Hill-en át Meryl Streep-ig. A karakterek háttere ugyanis egy-egy mondattal leírható, talán Leonardo Dicaprio csillagásza némileg árnyaltabb, de mindenki rettenetesen sekélyes. Fuldoklik a saját világában, vagy megfullad másoktól, jobb esetben Xanax-ot szed. Nincsenek kidolgozott karakterek és nem is kellenek ebbe a történetbe. Ők lennének a birkák, meg is nevezik őket, de ebbe a történetbe nincs beleszólásuk. Jennifer Lawrence a legőszintébb emberi példány és az ő útja mutatja legjobban, hogy mennyire felesleges erőlködni. A ritmus az átkötő montázsok, mind-mind a szokásos McKay stílus és minőség, de a mondanivaló mélyebb, gyötrelmesebb így éreztem szükségét kötődéshez, de nincs semmiféle. Egy felmondott teória, igenis valóságos és rohadt kellemetlen, még csak egy pillanatra sem szórakoztató, így nehézkes.

A Ne nézz fel! az amerikai szatíra mágus Adam McKay legkomolyabb filmje, de egyben komoly zabszem azon a bizonyos helyen, így lehet a karácsonyfa alatt hálálkodni, hogy az emberiségnek ezzel a helyzettel még csak Hollywoodban kellett szembenéznie.

Népszerű