15.1 C
Budapest
szerda, február 28, 2024
HomeSport18FANTASZTIKUS MAGYAR ÉREM, SPORTTÖRTÉNELEM ÉS VILÁGCSÚCSOK AZ ÚSZÓ-EB-N

FANTASZTIKUS MAGYAR ÉREM, SPORTTÖRTÉNELEM ÉS VILÁGCSÚCSOK AZ ÚSZÓ-EB-N

FANTASZTIKUS MAGYAR ÉREM, SPORTTÖRTÉNELEM ÉS VILÁGCSÚCSOK AZ ÚSZÓ-EB-n
Kós Hubert zseniális teljesítménnyel szerezte meg élete eddigi legkomolyabb dobogós helyezését a felnőtt mezőnyben, de a magyar csapat rendesen kitett maágért – mint ahogy összességében az oroszországi zárónap is nagyon színvonalasan alakult a sportág szempontjából.
Nagyon szépen kitettek magukért a magyar fiatalok. Pádár Nikolett nagyon érett úszással, mindössze 15 évesen a zseniális ötödik helyen végzett 200 méter gyorson, tovább javítva eddigi legjobbját (1:56,14), ami újabb korosztályos országos csúcs is egyben – az arany a holland Steenbergené lett. 800 méter gyorson az olasz Paltrinierinek 7:27,94-es Európa-rekord kellett ahhoz, hogy lehajrázza Wellbrockot, a nagyon erős döntő legfiatalabbjaként Betlehem Dávid Kalmár Ákos korosztályos országos csúcsát megdöntve lett hetedik (7:41,33).
100 méter gyorson Németh Nándor túl korán rajtolt, így kizárták (egyébként a hetedik helyen zárt volna), a döntőt az orosz Kolesnikov (45,58) nyerte Miressi és Grinev előtt.
50 méter mellen Ilya Shymanovichnak összejött az, amit évek óta reménytelenül üldözött, és szenzációs utolsó tizenöt méterének is köszönhetően századra pontosan (25,25) beállította Cameron van der Burgh 2009-es, cápadresszes (!) világcsúcsát, így azok után, hogy meglepetésre kikapott 100 méter mellen Nicoló Martinenghitől, szombaton előbb kétszázon, most pedig ötvenen ért fel a kontinens csúcsára. Mögötte a török Sakci lett az ezüstérmes, míg a négyes pályáról rajtoló Martinenghinek ezúttal a bronz jött össze.
Ilya Shymanovich

 

100 méter vegyesen az olasz Orsi egyedül úszott 51 másodpercen belül (50,95), míg 200 méter háton Radoslaw Kawecki (1:48,46), 50 méter mellen Arianna Castiglioni (29,66), 50 méter pillangón pedig Sarah Sjöström (24,50 – új Európa-bajnoki csúcs) győzött. Az Eb zárásaként a holland 4×50-es mix vegyesváltó (Toussaint, Kamminga, de Waard, de Boer) 1:36,18-as világcsúccsal nyert, nagy csatában megelőzve az olaszokat és az oroszokat. A döntő, egyben az egész verseny egyik legkomolyabb teljesítménye azonban mégsem a hollandokhoz fűződik, hanem Shymanovich-hoz, aki repülőrajttal a történelem első úszójaként repesztette 25 másodpercen belül az 50 melles résztávot, ráadásul nem is kevéssel túlszárnyalva az álomhatárt (24,72).

A következő hetekben jön az ISL sorozat zárása, majd a rövidpályás világbajnokság december 16. és 21. között Abu-Dhabiban – emellett november 11. és 14. között magyar bajnokságot rendeznek Kaposváron.

(eurosport.hu)

Népszerű