10.5 C
Budapest
kedd, február 27, 2024
HomeSport18Ezek a világ 10 legdrágább stadionjai, amelyek több száz milliárdból épültek fel

Ezek a világ 10 legdrágább stadionjai, amelyek több száz milliárdból épültek fel

Bár Magyarországon is több impozáns stadion épült az elmúlt években, ezek a közelében sincsenek azoknak a társaiknak, amelyeket a világ legdrágább stadionjaiként tartanak számon (legalábbis értéküket tekintve). A Daily Star összeszedte, hogy melyek ezek jelenleg.

1. SoFi Stadion, Egyesült Államok

 

A világ legdrágább stadionja, a SoFi Stadion a kaliforniai Inglewoodban található. Nagyon új, hiszen csak 2020 szeptemberében nyitott meg, megépítése 5,5 milliárd dollárba került (közel 1,8 billió forint). A hatalmas aréna ad otthont az amerikaifutball-ligában (NFL) játszó Los Angeles Rams és Los Angeles Chargers csapatok hazai mérkőzéseinek. Jelenleg ez a második olyan stadion, amelyen két NFL-csapat osztozik. Itt játsszák majd 2022 februárjában az 56. Super Bowlt, valamint a 2028-as nyári olimpia nyitó- és záróünnepségét is itt tartják.

2. Allegiant Stadion, Egyesült Államok

 

A második helyen a Nevada államban található Allegiant Stadion, amely szintén elég új, tavaly júliusban nyitott meg. Az 1,9 milliárd dollárból (588 milliárd forint) felépült létesítmény a Las Vegas Raiders NFL-csapat és a Nevadai Egyetem amerikaifutball-csapatának otthona. Idén már több koncertet is tartottak az arénában, például a Guns N’ Roses is fellépett, de a SummerSlam profi birkózó eseményt is itt rendezték meg.

3. MetLife Stadion, Egyesült Államok

 

Dobogós helyre került még a New Jersey-ben található MetLife Stadion, amely a Meadowlands Sportkomlexum része. 1,7 milliárd dollárba (526 milliárd forint) került a megépítése, 2010-es megnyitásával pedig a régi Giants Stadiont váltotta le. Sok koncertet és birkózó eseményt tartottak már itt, és a hírek szerint esélyes a 2026-os labdarúgó-világbajnokság döntőjének megrendezésére is.

4. Mercedes-Benz Stadion, Egyesült Államok

 

Az Atlantában található Mercedes-Benz Stadion is egy korábbi létesítmény helyébe lépett, méghozzá az ikonikus Georgia Dome kupolás stadiont váltotta le 2017-ben. Felépítése 1,5 milliárd dollárba (463 milliárd forint) került. Főleg focimeccseket tartanak itt, ez volt a 2019-es Super Bowl helyszíne is.

5. Wembley Stadion, Egyesült Királyság

 

Az ikonikus Wembley a legdrágább európai stadion, amely ugyanúgy 1,5 milliárd dollárba került, mint a Mercedes-Benz Stadion. A jelenlegi stadiont 2007-ben nyitották meg az eredeti Wembley helyén, amelyet 2002 és 2003 között lebontottak. A 90 ezer fős férőhellyel rendelkező létesítmény ad otthont az angol labdarúgó-válogatott hazai mérkőzéseinek, de a labdarúgó Európa-bajnokság és a Bajnokok Ligája kupasorozat egyik fontos helyszíne is, emellett pedig több koncertet is tartották már itt. Ez az Egyesült Királyság legnagyobb stadionja, Európában pedig a második legnagyobb.

(szmo.hu)

Népszerű