19.5 C
Budapest
csütörtök, szeptember 28, 2023
HomeHűhaEz durva! London méretű jéghegy szakadt le az Antarktiszról

Ez durva! London méretű jéghegy szakadt le az Antarktiszról

Egy óriási jéghegy szakadt el az Antarktisz Brunt-jégrenszeréről. A drámai jelenséget tavaly novemberben egy hatalmas repedés előzte meg, amely fokozatosan tovább nőtt. A jéghegy végül péntek reggel vált el az Antarktiszról.

Az úgynevezett „North Rift” repedés a harmadik nagy szakadás, amely az elmúlt években történt a Brunt-selfjégrendszeren, ezért a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) tudósai már számítottak egy újabb esetre.

A brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) által 2021. február 26-án közreadott léig felvétel egy hatalmas repedésről az Antarktisz Brunt-selfjegén 

A következő hetek vagy hónapok során a jéghegy elmozdulhat, vagy zátonyra futhat, és a Brunt-jégrendszer közelében maradhat– prognosztizálta Dame Jane Francis, a BAS egyik kutatója a LiveScience online tudományos portálnak. – A Brunt-selfjégen GPS-eszközök sorát hagytuk hátra, amelyek információt szoláltatnak a jégmozgásról a BAS Cambridge-ben lévő központjába.

Hozzátette a „North Rift” repedése 2021. januárban napi mintegy 1 kilométeres sebességgel nőtt északkelet felé, ám február 26-án reggel a szakadék csupán néhány óra alatt pár száz méterrel kiszélesedett.AHOGY AZONBAN ARRA A SZAKEMBEREK RÁMUTATTAK, EZ A JÉGSZAKADÁS EGY TERMÉSZETES FOLYAMAT RÉSZÉT KÉPEZI, ÉS NINCS BIZONYÍTÉK ARRA, HOGY A KLÍMAVÁLTOZÁS SZEREPET JÁTSZOTT VOLNA BENNE.A Brunt-selfjégrendszer egy 150 méter vastag jégtábla, amelyről rendszeresen szakadnak le jéghegyek. A legutóbbi azonban kivételesen nagy volt: becsült mérete 1270 négyzetkilométer, akkora, mint London területe az elővárosaival együtt.

Noha az antraktiszi selfjegek nagy darabjainak leszakadása egy teljesen normális folyamat, a Brunt-selfjégen pénteken észlelt jégrepedés igen ritka és izgalmas – mondta Adrian Luckman, a walesi Swansea Egyetem, aki műholdas képekkel követte a jégrendszer történéseit az elmúlt hetekben.

A Halley kutatóállomás az Antarktiszon 

Itt található a BAS Halley VI kutatóállomás is, ahol a tudósok megfigyelik a légköri eseményeket, ám a személyzetet valószínűleg nem érinti ez a szakadás. A kutatóállomás ezen télen amúgy is zárva tart, a 12 fős szakértőkből álló csapat már február elején elhagyta az Antarktiszt.

A KUTATÓK MOST TANULMÁNYOZZÁK A MŰHOLDAS FELVÉTELEKET A JÉGHEGY LESZAKADÁSÁRÓL, HOGY MEGGYŐZŐDJENEK ARRÓL, SEMMILYEN VÁRATLAN INGATAG HELYZET NEM ÁLLHAT ELŐ A MEGMARADT SELFJÉGEN, AMELY A KUTATÓÁLLOMÁST TARTJA.

A szakemberek szerint az elmúlt öt évben három nagy repedés alakult ki a Brunt-selfjégrendszeren, és valamennyien előre látták, hogy ez a látványos dolog be fog következni. Most azt figyelik, hogy ezek a repedések további jégleszakadásokat idéznek-e elő a következő napokban vagy hetekben.

(origo.hu)

Népszerű