Home Hűha ÁPRILIS 29-ÉN LEHETETT UTOLJÁRA TÁVIRATOT FELADNI MAGYARORSZÁGON

ÁPRILIS 29-ÉN LEHETETT UTOLJÁRA TÁVIRATOT FELADNI MAGYARORSZÁGON

0
ÁPRILIS 29-ÉN LEHETETT UTOLJÁRA TÁVIRATOT FELADNI MAGYARORSZÁGON

A Magyar Posta 2021. április 30-tól megszünteti a táviratküldés lehetőségét, ezzel egy 174 éves hagyomány szakad meg – az első táviratot 1847-ben Bécs és Pozsony között továbbították Magyarországon. Az eleinte csak hivatalos üzenetek küldésére alkalmas szolgáltatást nem sokkal később a magánforgalom előtt is megnyitották, és egészen az internet megjelenéséig viszonylag népszerű üzenetküldési forma maradt. Az 1990-es évek elején még évi 8 millió táviratot küldtek Magyarországon, de 2020-ban ez a szám 23 ezerre csökkent.

A távirat egy rövid szöveges üzenet volt, amit a posta meghatározott időn belül kézbesített, a dísztávirat formát választva pedig képet is lehetett csatolni az üzenet mellé. A táviratküldés lehetőségét az elmúlt években több országban, például Németországban, Franciaországban, Csehországban, Ausztriában vagy Hollandiában is megszüntették a postai szolgáltatások modernizálása és gazdaságosabbá tétele érdekében.

Így tehát a mai napon, április 29-én lehet utoljára postán táviratot feladni, ennek alkalmából a Magyar Küldeményművészeti Társaság, a Spanyolnátha művészeti folyóirat és a Herman Ottó Múzeum Miskolci Galériája három jeles idei művészeti évfordulóhoz kapcsolódva kéri arra az érdeklődőket, hogy egy utolsó távirat küldésével állítsanak emléket a szolgáltatásnak. A három évforduló: 100 éve született Pilinszky János, 100 éves a Miskolci Művésztelep és 25 éves a Miskolci Galériához tartozó Színészmúzeum.

A Spanyolnátha a miskolci Színészmúzeumban rendezi meg a Pilinszky közelebb című rendezvénysorozatát, ennek a részét képezi majd az Utolsó távirat. „A Pilinszky-család előadóművészethez való kötődése kevésbé közismert: Pilinszky János költő nagybátyja, a világ máig egyik leghíresebb Wagner-tenorjaként számontartott Pilinszky Zsigmond 1913-ban, egy évadot Miskolcon játszott. Pilinszky János másik nagybátyja, Pilinszky Géza a Zeneakadémia elvégzését követően az Operaházban hegedült, emellett énekes és zeneszerző is volt. Pilinszky János apja a távirati szolgáltatást hamarosan megszüntető postához is kötődött: a budapesti postafőfelügyelőségen dolgozott” – írják a közleményben.

A beérkezett táviratokból készült válogatások a Színészmúzeumban, a Miskolci Galéria Alkotóházában, illetve az interneten, a Spanyolnáthában fognak megjelenni. Külső és belső kiállítóhelyeken a teljes távirat megjelenik, míg az interneten a feladó nevét, a települése nevét és a távirata teljes szövegét jelentetik meg. A postán kapható táviratlapon található szövegdoboz mérete 12×7 cm, ebbe kell belefoglalni egy maximum 250 karakter terjedelmű szöveget, amelyben szerepelnie kell egy vagy több Pilinszky Jánostól vett idézetnek, de emellett tartalmazhat más szöveget is.

A közönséges távirat feladási díja 2200 Ft, ez a költség a feladót terheli. Különszolgáltatás kérése (pl. dísz- vagy gyászlap, sürgős) esetén plusz díjat kell fizetni. A teljes felhívás és a pontos cím a Herman Ottó Múzeum oldalán található.

(qubit.hu)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here