A legdögösebb táncos filmek a Tánc Világnapjára

0
Április 29-én van a tánc világnapja, ezért az alábbi cikkben táncos filmeket ajánlunk nektek, egészen pontosan a mi személyes kedvenceinket. Fogadjátok szeretettel! 😊

Flashdance

A Flashdance a 80-as évek egyik ikonikus filmje volt. A göndörhajú vadóc balett táncos felvételi táncjelenetét azóta is feldolgozták ezer módon, akárcsak a sztriptíz jeleneteket, vagy amikor a főszereplő a pulcsiján keresztül veszi le a melltartóját. Mi imádjuk ezt a filmet elejétől a végéig. De hogy miről is szól? Íme.

Alex, a nappal hegesztőmunkásként dolgozó fiatal lány esténként táncosként lép fel egy bárban. Az minden vágya, hogy egy nap balett-táncosnő lehessen. Érvényesüléséhez azonban csak tehetségét és tánctudását hajlandó latba vetni, a szépségével kivívott járó támogatást – csakúgy, mint minden más protekciót -, élből visszautasítja.

Dirty Dancing

Valószínűleg nem kell részleteznünk, hogy miért szeretjük, de a történetet szívesen felidézzük nektek.

1963 nyarán egy luxus nyaralóhelyen tölti vakációját Baby, egy tizenhétéves lány, akinek életében a táncé a döntő szerep. Megismerkedik Johnnyval, a jóképű tánctanárral, akibe hamarosan fülig szerelmes lesz. Amikor Johnnyt faképnél hagyja táncpartnere egy nagy verseny előtt, Baby veszi át a helyét, s kiderül, hogy remek kettőst alkotnak. Ám Baby szülei nem nézik jó szemmel a turbékoló párost és a lány apja mindent megtesz, hogy a fiatalokat szétválassza.

A szívem érted rap-es

Két külön világból, két külön kultúrából érkeztek a főszereőlők, ám minden különbözőségük ellenére közös bennük egy szenvedély – a tánc! A film rendkívül népszerű hip-hop és rhythm & blues zenéje hosszú ideig az amerikai lemezlisták élbolyában aratott. Sara, a középosztálybeli, kisvárosi lány arról álmodik, hogy a balettnek szenteli életét. Apjához költözik Chicagóba, szűkös körülmények közé, és megpróbál beilleszkedni a gimnáziumi – jobbára fekete – fiatalok közösségébe. A helyi táncklub legmenőbb arca, a vagány Derek egész más ütemre táncol – a hip-hop lüktető ritmusára. De így sem kell sok hozzá, hogy szemet vessen a szomorú szőke szépségre. Amikor kiderül, hogy mindketten imádják a táncot, arra is rájönnek, hogy egymáshoz szintén szoros szálak fűzik őket.

Egy asszony illata

Az „Egy asszony illata” nem kifejezetten táncos film, sőt semmi köze a táncművészethet, de van egy ikonikus tangójelenete, ami miatt nem hagyhattuk le erről a listáról. Al Pacino játsza a főszerepet, aki egy vak, nehéz természetű férfit alakít a filmben. Az említett jelenetben egy étteremben akarja megmutatni a tánc szenvedélyét fiatal „tanoncának”, ezért felkér egy nőt, majd olyan tangót mutatnak be a parketten az ő irányításával, hogy sokkolják a körülöttük lévőket. Gyönyörűen kirajzolódik ebben a jelenetben, hogy a tánc a szenvedélyről és a kapcsolati dinamikáról szól, és, hogy a lényeg az, hogy a szívünkből mozogjunk, és ne patikamérlegen mérjük ki a lépéseket – ahogyan az életet sem…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here