19.1 C
Budapest
kedd, szeptember 26, 2023
HomeKultúraA nemrég elmúlott Valentin-nap margójára: 3 könyv a szexről, amit érdemes elolvasnod

A nemrég elmúlott Valentin-nap margójára: 3 könyv a szexről, amit érdemes elolvasnod

A nemrég elmúlott Valentin-nap margójára egy kis romantikus, szexi tartalommal is készültünk nektek. 🙂

Sokszor találkozhattatok dr. Hevesi Krisztával szexuálpszichológussal a magazinunkban, hiszen ha szexuális problémákról, párkapcsolati elakadásokról van szó, ő az egyik legfelkészültebb hazai szakember. Most a hiánypótló, csaknem 600 oldalas Szexuálpszichológia című könyv kapcsán beszélgettünk vele, hiszen ő az egyik szerkesztője ennek a nagyszabású műnek.

Minden benne van ebben a könyvben a szexről, ami szexuálpszichológiai megközelítésből fontos, vagy a nagy terjedelem ellenére is kellett szelektálni?
A szexualitás végigkíséri életünket, s ezt igyekeztünk is fejlődési vonulatában megragadni: születésünktől az időskori megéléséig. Hiszen nincs ember, aki élete során ne találkozna szexuális problémával, elakadással, információhiánnyal. Ki nem szelektáltunk semmit, a krónikus betegséggel élőket segíti egy fejezet, viszont a fogyatékossággal élők és mozgáskorlátozottak szexualitásához még nem találtunk megfelelő szakembert. A következő kiadásban reméljük, már szerepelni fog.

Miben hoz újat a kötet a téma iránt érdeklődők számára?
Magyarországon még nem született ilyen átfogó könyv, ezért is tartottuk feladatunknak az ELTE égisze alatt a megírását. A kulcsfogalom az interdiszciplinaritás, ami azt jelenti, hogy a szexuális működéssel foglalkozó társszakmák összefogásával jött létre: a pszichológia mellett nőgyógyász, bőrgyógyász, urológus és andrológus szakorvosok is hozzáadták a tudásukat, tanácsaikat.

Sejtjük, hogy még van mondanivalód a párkapcsolatról és a szexről, milyen téma foglalkoztat mostanában?
Elsősorban az online világ útvesztői, hogy miképp rabolják el az embert a gépek a párkapcsolatoktól, fosztanak ki minket érzelmileg: legyen szó a rapid randi ismerkedésekről, közösségi oldalak illuzórikus világáról, a kíberszexről vagy a felnőttfilmek egymásra licitáló extremitásáról. Éppen ezért most télen elkezdek egy serdülőknek szánt felvilágosító könyvet írni, reményeim szerint tavasszal már kapható is lesz!

 

Szexuálpszichológia, Szerkesztette: Hevesi Krisztina, Rigó Adrien, Urbán Róbert, Eötvös Kiadó, 6000 Ft

Még két szuper könyv a szex témájában:

Laura Hiddinga: Te már elmentél? Orgazmuskalauz minden nő számára, Scolar, 3375 Ft

Justin J. Lehmiller: Mondd el, mire vágysz! – A leggyakoribb szexuális fantáziák és ami mögöttük van, Jaffa, 3499 Ft

(Glamour.hu)

Népszerű