21.2 C
Budapest
szerda, szeptember 27, 2023
HomeKatasztrófa 18A MÜPA ingyen közvetíti húsvétra a Messiás c. előadását

A MÜPA ingyen közvetíti húsvétra a Messiás c. előadását

A Müpa szeretné, ha közönsége ebben a rendkívüli helyzetben is találkozhatna a világ legkiválóbb művészeivel és legizgalmasabb alkotóival estéről estére – ezúttal a saját otthonában. Éppen ezért az elkövetkezendő hetekben a jól ismert időpontokban megnyitják a Müpa virtuális hangversenytermét és előadótereit, és az elmúlt évek egy-egy felejthetetlen előadását közvetítik.

 

Az előadás megtekinthető a honlapon (https://bit.ly/3pILWfk) és YouTube-csatornájukon (https://bit.ly/2UKrBIk).
„A Messiás (HWV 56) Georg Friedrich Händel máig legnépszerűbb műve, egyben a világ egyik leggyakrabban játszott oratóriuma. Első alkalommal 1742. április 13-án Dublinban szólalt meg, s a mű diadalmenete a következő évbeli londoni koncertekkel folytatódott. Mai előadásunk e remekmű dublini és korai londoni (azaz 1742/43 körüli) verzióját állítja színpadra, teljes terjedelmében. Händel számára, az általa irányított koncerteken a jelek szerint rendkívül fontos volt, hogy minden szöveg elhangozzék, mivel – a zenetörténetben talán egyedüliként – kizárólag a Bibliából vett, szó szerinti idézeteket dolgoz fel (a szövegkönyvet barátja és munkatársa, Charles Jennens állította össze).
Célunk annak hangsúlyozása is, hogy – bár mindannyian hozzászoktunk monumentális Messiás-előadásokhoz is – a mű eredetileg szerény apparátusra íródott: Händelnek Dublinban egyáltalán nem álltak rendelkezésére fafúvós hangszerek. Így mai hangversenyünk előadó-apparátusának összeállításakor igyekeztünk minél inkább az 1742-es dublini bemutató körülményeit felidézni – bízunk abban, hogy közönségünk ezáltal új színeket és szépségeket is talál e már sokszor és méltán megcsodált zeneműben. (Vashegyi György) A felvétel a Müpa 2018. május 15-i koncertjén készült.”

Népszerű