21.2 C
Budapest
szerda, szeptember 27, 2023
HomeGasztronómiaA 18. kerület és a fagylalt - Íme a legjobb helyek

A 18. kerület és a fagylalt – Íme a legjobb helyek

Tudtad, hogy az ókorban is volt már fagylalt? És azt, hogy Mátyás király udvarában is ették ezt a finomságot? Az ókori kínaiak bizony már jéggel, hóval kevert gyümölcsleveket kínáltak, de természetesen a görögök sem maradtak ki ezekből az édes élvezetekből. Hippokratész például gyógyszernek tartotta a fagyit, bár azért mértékletes fogyasztásra intett mindenkit. A leghíresebb római fagyi-őrült Néró császár volt, akinek a kedvenc íze a következő összeállítás volt: havat, rózsavizet, mézet és gyümölcsöt kevertek össze számára. A jeget több száz kilométerről, a hegyekből hozatta. A Római Birodalom bukásával sok kulináris élvezet eltűnt, később csak a 13. században Marco Polo volt, aki visszahozta a Távol-Keletről Európába a fagyi ötletét. A történészek szerint e recept nyomán alakul ki a fagylaltkészítés Itáliában. Később, a reneszánsz idején Mátyás királyunk udvarába is eljutott a fagyi receptje, méghozzá az osztrák Beatrix királynő közvetítésével. Ma pedig már el sem tudjuk képzelni a tavaszt és a nyarat e nélkül a nyalánkság nélkül.

A 18. kerületben is rengeteg fagyizó volt (és van jelenleg is), némelyik legendás, mint például „Karcsi bácsi fagyizója” – aki ősmotoros pestszentlőrinci, az tudni fogja, hogy miről beszélünk. 😊

Összeszedtük hát nektek, hogy jelenleg hol lehet fagyit enni a kerületben. A lista a teljesség igénye nélkül készült, sőt: meg is szeretnénk kérni mindenkit, hogy írja meg nekünk: hol találjuk a 18. kerület legfinomabb fagyiját?

Balatoni Fagyizó
Üllői út 385

Lili fagyizó
Királyhágó utca 118

Béke téri fagyizó
Nagybánya u. 3

La Susanna Kézműves Fagyizó
Üllői út 449

Confectionery picur
Vasút u. 48

Puszedli Cukrászda
Üllői út 684

Mangó fagyizó
Lugos u. 5

Jadran fagyizó
Kondor Béla stny. 10

Trombitás fagyizó
Simonyi Zsigmond u. 31

mizu18.hu

Népszerű