19 C
Budapest
kedd, április 30, 2024
HomeSport18Kültéri sportpályák a 18. kerületben – 1. rész: Nordic Walking

Kültéri sportpályák a 18. kerületben – 1. rész: Nordic Walking

Mit jelent a Nordic Walking technika?

A Nordic walking egy sportág, melynek lényege, hogy egy pár speciális bot és különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthető az állóképesség, az izomerő, valamint a mozgáskoordináció. A sportág nélkülözhetetlen kellékei a speciális botok.

A Nordic Walking-ot nem szabad összetéveszteni a túrabotozással, ahol a bot inkább csak támasztékul szolgál, míg ez esetben azokkal erőteljesen toljuk magunkat, és lehet többféle intenzitással művelni. Fontos, hogy e mozgásformánál mozog a felsőtest, és erősödnek a karok is. Dinamikus haladással 10-13 km/órás sebességet is el lehet érni.

Az alaptechnikán kívül még többféle koordinációs, ugró, futó, hegymenet, és lejtő technika megtanulása is lehetséges.

Kinek ajánlott a nordic walking technika?

A hosszútávfutók, és terepfutók egyre többen használják a botokat, de a 40-es, 50-es korosztály között is nagy népszerűségnek örvend, valamint a környező országban nagyon sok fiatal is űzi ezt a sportágat – különösen azok, akik szeretnek túrázni. A nordic walking bevált továbbá a túlsúlyosok, hátfájósok (gerincsérv is), asztmások, cukorbetegek, szívbetegek, idősek, Parkinson kórosok esetében, illetve a kismamák körében is, természetesen lassabb tempóban.

Hol tudok a kerületben Nordic Walkingozni?

Nordic Walking terep található a Bivalyrét – Közdűlő úton, a Bókay-kertben, valamint a Halmi-erdőben is. Oktatásra is van lehetőség a Lőrinci-Péterhalmi erdőben, Pestszentimrén.

man holding ski poles

 

mizu18.hu

Népszerű