9.7 C
Budapest
csütörtök, április 25, 2024
HomeKultúra„2021-ben az élet valódi megélésén lesz a hangsúly” - Interjú Mosolyka Fannyval

„2021-ben az élet valódi megélésén lesz a hangsúly” – Interjú Mosolyka Fannyval

Mosolyka Fanny mozifilmjében Mácsai Pál, sőt még a 18. kerület is szerepet kap

„Majd helyett most!” Sokunkban fogalmazódhatott meg ez a mondat 2020-ban, és sokan fogunk nekilendülni ebben a szellemben az új évnek. A Mosolyka Fanny életét bemutató mozifilm mindannyiunk számára motiváló lesz, nemcsak azért, mert amiről szól, az a-tól z-ig valóságos, és igaz történeten alapszik, hanem mert maga a filmkészítési folyamat is erőt ad, továbbá bebizonyítja, hogy a megfelelő hozzáállással, akarattal és szeretettel gyakorlatilag bármit képesek vagyunk megvalósítani. Fanny szerint 2020 a tanulásról, munkáról, alkalmazkodásról szólt, 2021-ben pedig szeretne a lehető legjobban az élet megélésére koncentrálni. Mosolyka Fannyval beszélgettünk legújabb terveiről, a 2021-ben bemutatásra kerülő mozifilmjéről, és annak 18. kerületi vonatkozásairól.

Nagyjából egy évvel ezelőtt rendeztétek meg a „Majd helyett most!” film első sajtótájékoztatóját, majd jöttél ki egy új márkával, a Mosolyka Flow-val. Milyen tanulságokkal zárod ezt az évet?

Egy éve ilyenkor vegán étel- és italforgalmazásba vágtunk bele, és indítottuk útjára a Mosolyka Flow-t. Számomra ez szerelemprojekt, és a legjobb kikapcsolódás is egyben. Egy kicsit úgy működött minden, mint a filmekben: az ötlet kitalálása az első, de nem a legnehezebb lépés volt. A megvalósítás az, ami igazi nehézségekkel és rengeteg kihívással járt. Közben a filmünk elé is komoly akadályok hárultak, valójában semmi nem tudott a tervek szerint haladni. Mégis, rengeteget tanultam a vállalkozásról, sőt a filmkészítésről is, szóval igyekeztünk helytállni, majd végül mindenre találtunk valami megoldást. Az ünnepek pedig tényleg szólhatnak a pihenésről, arról, hogy elengedem egy kicsit a feladatokat, és pihenek: nem dolgozom, kócos a hajam, megélem azt, hogy van énidőm, és felkészülök gondolatban a jövő évre.

Mik a terveid 2021-re? Szerepel köztük a filmbemutató?

Igen, az volt a terv, hogy amikor eléri a 25 ezres nézőszámot, akkor mutatjuk be a filmet. Úgy láttuk viszont, hogy a mostani körülmények miatt ez lassabban megy. Akik eddig bizalmat szavaztak nekünk – ez több mint ötezer ember -, azoktól nem szerettük volna elvenni a lehetőséget, hogy megnézzék a filmet, úgyhogy lesz egy premier előtti online vetítés aztok számára, akik még idén lefoglalják a jegyüket. Ennek pontos dátuma egyelőre meglepetés, e-mailben értesítünk majd róla mindenkit.

Ezek szerint elkészült, és már csak vetítésre vár a mozi? Mi már nagyon várjuk!

Én olyan típus vagyok, hogy bármeddig tudnék faragni azon, amin dolgozom. Gondolom egy jó cikken vagy íráson is lehet alakítgatni a végtelenségig. Azt hiszem, így vagyok én a filmünkkel kapcsolatban is. Lehet, hogy egy picit őrültnek hangzik – vagy nem is tudom, hogyan fogalmazzak -, ez az év arról szólt, hogy megtanultam sok mindet megvalósítani, ami a fejemben megfogalmazódik. Sokkal könnyebb úgy kiszervezni a dolgokat, ha pontosan tudom, hogy mi maga a feladat. Megtanultam például, hogyan kell felépíteni egy webshopot a Mosolyka Flow-hoz, vagy részt vettem a filmes utómunkákban is. Mostanra már tudok vágni, és van, hogy még mindig belenyúlok egy picit a filmbe, ha eszembe jut valami, vagy változtatnék, szépítgetnék rajta. Végül aztán eljön egy pont, amikor elengedi az ember, és késznek nyilvánítja azt, amin dolgozott: ez a pont nálam a premier előtti online vetítés lesz.

Maximalista vagy?

Inkább azt mondanám, hogy a végletek embere vagyok. Ezalatt azt értem, hogy vagy nagyon csinálok valamit, vagy sehogy. Persze ez sem mindig jó, de inkább azt mondom, hogy mindennek van jó és rossz oldala – én ennek a tulajdonságomnak is a jó oldalát nézem.

Több nagy név is szerepel a filmetekben (pl. Udvaros Dorottya, Csuja Imre). Jól láttam az új előzetesben, hogy végül Mácsai Pál is erősíti a csapatot?

Igen. Az utolsó forgatási napokban Mácsai Pál is csatlakozott, és színesítette a stábot. Akkoriban teljesen rákattantam a Terápia című sorozatra, és persze Mácsait is nagyon szeretem. Egyik alkalommal Sankó felvettette, miért is nem szerepel Mácsai a filmünkben?! Később fogta magát, megkereste őt az Örkényben, és Pál egyből igent mondott a felkérésre. Ez az egész olyan meseszerű volt, mint amikor a többi szereplő is csatlakozott. Ezzel az erővel Julia Roberts vagy Brad Pitt is játszhatna a filmben – gondoltam magamban -, mert tényleg egy valóra vált álom, és nagy megtiszteltetés volt ilyen színészekkel egy filmben szerepelni. Abszolút nem gondoltam, hogy ennek lehet realitása, és aztán mégis valóra vált. Ami pedig még többet hozzátett, az a színészek hozzáállása. Mácsai Pál például megengedte, hogy én irányítsak egy-egy jelenetet, mindig megfogadták a tanácsaimat, soha nem derogált nekik ilyen szinten együtt dolgozni velünk. Az utolsó forgatási napon Pál még gratulált is nekünk – azt mondta, hogy végig úgy érezte, teljesen kollegális volt a közös munka, alkotás. Visszahallani egy ilyet, nagyon jó érzés volt.

A 18. kerületben nőttél fel. Lesz ennek szerepe a filmben? Forgattatok a kerületben is?

A szívemhez közel állt, és fontos volt, hogy benne legyen egy-két olyan helyszín, amit nemcsak eljátszunk vagy felveszünk valahol, hanem valóban szerepel is a filmben. Ilyen például az Üllői úti házunk bejárata. Bár már nem abban a lakásban élünk, de a külső jelenetet ott vettük fel. Lehet, hogy ez másnak nem mond sokat, de számomra nagyon fontos volt. Emellett az egykori iskolám, ami még nagy jelentőséggel bír az életemben, ezért a Bókay Árpád Általános Iskola egyik tantermében is forgattunk. Nagyon kedvesen fogadtak a tanárok, jó érzés volt ott lenni.
Egy lőrinci buszmegálló is feltűnik a filmben. Azt elevenítjük meg, hogy milyen kalandjaim voltak, mikor hajnalban utaztam be a városba dolgozni. Ennél a jelenetnél a buszsofőr is szerepet kap, vagyis rajta keresztül maga a folyamat, hogyan változhat meg az emberek hozzáállása bizonyos élményeknek köszönhetően. Ő például egy olyan karakter, aki nem volt mindig felhőtlenül boldog, mikor reggelente vele utaztam. A sors fintora mégis, hogy később összefutottunk, és akkora teljesen más szemszögből látta a dolgokat. Ebben a filmben soha nincsen utálkozás, vagy rosszindulat: sokkal inkább szeretnénk megmutatni azt, hogy miképpen tud változni az ember hozzáállása, és, hogy ez milyen jó irányba viszi a dolgokat.

Milyen gondolatokkal, tervekkel indulsz neki 2021-nek?

Szeretném befejezni a Te döntesz! könyv folytatását, aminek a jelenlegi munkacíme az „Én döntök”. Szeretném jobban megtanulni a munka kiszervezésének módját, hogy sokkal több időt tudjak az élet megélésével foglalkozni. Bár a végletesség jellemző rám a munkában, és el tudok veszni a feladatokban, de most szeretnék én is arra koncentrálni, hogy visszatérjek az éldegélés helyett az igazán élni gondolatisághoz. Néha saját magamat is fejbe kell kólintanom, hogy ne felejtsem el: „majd helyett most”!

Nézd meg a Majd helyett most c. film előzetesét az alábbi linkre kattintva:
https://www.youtube.com/watch?v=tzbE8r5at-w&feature=emb_logo

Az online filmelővételhez KATT ide:
https://majdhelyettmost.hu/

 

Népszerű