15.4 C
Budapest
vasárnap, szeptember 24, 2023
HomeTechViroFighter: magyar fertőtlenítő robot veszi fel a küzdelmet a koronavírussal

ViroFighter: magyar fertőtlenítő robot veszi fel a küzdelmet a koronavírussal

A főleg óvodákba, iskolákba, kórházakba szánt robotnak tíz másodpercig kell megvilágítani egy pontot ahhoz, hogy a koronavírus és a hasonló vírusok elpusztuljanak.

Az Európai Tudásközpont az ELTE Soft-al együttműködve egy intelligens, UVC fénycsövekkel felszerelt fertőtlenítő robotot készített. A ViroFighter elnevezésű magyar fejlesztésből jelenleg két prototípus létezik, elsősorban az iskolákra és a kórházi műtőkre gondoltak a tervezésnél. A csapat már több mint fél éve dolgozik a roboton, a képalkotó rendszerüket jelenleg is finomítják.

„Mi mesterséges intelligencia fejlesztéssel és robottechnológia tervezéssel és gyártással foglalkozunk. Az ELTE-vel valamint a ELTE Softtal régóta dolgozunk együtt különféle projekteken. A Covid pandémia elején jött az ötlet, hogy saját fejlesztésként csináljunk egy ilyet. A piacon akkor jelenlévő hasonló fejlesztésekkel több technikai probléma is volt. Nagyon nehezek voltak és a használati idő a töltési időhöz képest nagyon kevés volt. Ráadásul személyzet kellett hozzá, aki a robotokat felügyelte.” – magyarázza Horváth Tamás, az Európai Tudásközpont kereskedelmi igazgatója.

A robot 73 kg, de akkumulátor nélkül csupán 50, amit két ember könnyedén fel tud emelni, így a többszintes, lift nélküli épületek sem jelentenek többé gondot.

„Nagyon sok helyen ez problémát jelentett az eddigi robotoknak. Mi nagyon sok helyen jártunk tesztelni a fejlesztés alatt, óvodákban, iskolákban volt lehetőségünk hétvégenként kipróbálni élőben, hogy mire lenne szükség, és, hogy mit tud a robotunk, amit meg is köszöntünk. Ez alatt azt kell érteni, hogy az óvodákban a kisgyerekeknek a kis székeit is fel kellett ismernie a robotnak, amit egy egyetemen nem lehet szimulálni, nem volt ilyen lehetőség, ezért jelentettek ezek a tesztek nagyon nagy segítséget.”

A fertőtlenítéshez a robot UVC fényt használ. „Mivel a fény egyenes úton terjed, ez azt jelenti, hogy azért, hogy egy tárgyat a fénnyel körbe tudjunk járni, mozgatni kell magát a fényt, akkor lesz az a tárgy minden oldalról lefertőtlenítve.”

A robot sebessége 12 méter/perc.

Egy pontot tíz másodpercig kell megvilágítani ahhoz, hogy a koronavírus és a hasonló vírusok inaktiválódjanak. A vírusok fehérjeburka igen vékony, nem kell sok sugárzásnak érnie, hogy fehérjeburkot inaktiválni tudjuk őket.

„De minél tovább éri a fény az adott területet, annál több mindent tud elpusztítani. A gombákhoz és a spórákhoz például 2-3 perc kell.” Ezt a fénytechnológiát régóta használják, elsősorban, vízfertőtlenítésre, fogorvosi rendelőkben. Az UVC fény 254 nanométeres sugárzású fény, amelyet a Nap is kibocsát magából, de az nem jut át a földi légkörön.

„Minden vírus, minden baktérium alkalmazkodik egy bizonyos idő alatt mindenféle fertőtlenítőhöz. Ehhez azonban nem tudtak, mivel az UVC fény nem jut el hozzánk.” Ez a fény az RNS-t képes roncsolni, így inaktiválja a vírust, ami ezután nem tud szaporodni, majd elpusztul. Védőfelszerelés nélkül nem is szabad a fertőtlenítés közben embernek jelen lennie, ezért fontos a robotizáció.

A helyszíni tesztek főleg iskolákban és kórházakban történtek meg.

„Kórházi fertőtlenítésnél Log 6-os szintet is el tudunk érni, ami 99,9999%-os fertőtlenítésnek felel meg. Ez már műtéti környezet. Ezzel a szerkezettel műtéti helyszínen így a fertőtlenítés körülbelül tíz percre csökkenthető a jelenlegi fél órás-órás kézi fertőtlenítés helyett.”

Ez csökkentené a kórházakban az átfertőződést, ami már a pandémia előtt is nagy probléma volt.

VIDEÓ: akcióban a ViroFighter

Jelenleg az előkészületek folynak a bevezetés előtt. „Akkreditált laboratórium mérte be a robotot, hiszen hivatalosan kell bizonyítani, hogy hatásos a sugárzása, de jövő héten már a kórházi bemutatók jönnek, mindenki nyitott rá.” – mondta Horváth Tamás.

Az ELTE informatikai karán jelenleg is több hallgató dolgozik a képalkotó rendszeren, ami nemzetközi szinten is egyedülálló.

„A jelenleg kapható robotokat fel kell programozni egy helyiségre. Feltérképeznek egy szobát, azt elmenti a robot, definiálni kell a fertőtlenítési útvonalat, hogy onnantól kezdve a robot azt végig tudja járni. A miénk ezzel ellentétben valós időben, mesterséges intelligencián alapuló képalkotási módszer segítségével magától kezdi el feltérképezni a terepet. Tehát ha én beküldöm a szobába, ő látja a tárgyakat, a pontokat, mindent, és ő magától járja végig, optimalizálva a szobát a mesterséges intelligencia segítségével.”

A robot meg is jegyzi amit látott, és eltárolja az információt, ezért a következő alkalommal már gyorsabban megy neki a „sterilizálás”.

A robot akkumulátora cserélhető, ráadásul még riportot is készít az általa elvégzett munkáról.

„Nagyon sok helyen, például benzinkutakon lehet látni, hogy ki van függesztve, a takarítást ki és mikor végezte. A robotunk e-mailen küldi a riportot a pontos időt, és helyszínt megjelölve, hogy hol végezte a fertőtlenítést.”

Ez a funkció akár arra is használható, hogy vissza lehessen keresni, ha valaki megbetegedett, hogy mikor volt az adott helységben utoljára fertőtlenítés, ami a jelenlegi vírushelyzetben nagyon hasznos lehet.

 

(szeretlekmagyarorszag.hu)

Népszerű