VÁRANDÓSSÁG A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY IDEJÉN – Kérdések és válaszok

0

Az UNICEF Magyarország blogfelületén egy tapasztalt szülésznővel beszélgettek arról, mit lehet tenni várandósan a saját és kisbabánk egészsége érdekében a járványügyi vészhelyzetben. Íme a kérdések és válaszok.

A várandósság egy különleges időszak tele izgalommal teljes várakozással. A koronavírus-járvány kitörésével szembenéző leendő anyukáknak azonban félelem, szorongás és bizonytalanság árnyékolhatja be ezt az egyébként boldog időszakot. Franka Cadée-val, a Szülésznők Nemzetközi Szövetségének elnökével beszélgettünk arról, hogyan óvhatják meg a várandós nők saját és születendő gyermekük egészségét ebben a kihívásokkal teli járványügyi vészhelyzetben.

A COVID-19 vírussal kapcsolatos kutatások jelenleg is folyamatban vannak. Új információk esetén a cikket frissítjük.

Biztonságos folytatni a szűrővizsgálatokat?

Sok várandós kismama fél elmenni az orvosi időpontjaira, még akkor is, ha a mindennapokban megteszik a szükséges óvintézkedéseket, például lehetőség szerint otthon maradnak, vagy amennyiben kimennek, megtartják a megfelelő fizikai távolságot. “Jelen pillanatban sok új dologhoz kell alkalmazkodnunk szülésznőként, például munkánk egy részét telefonon keresztül kell végeznünk, hogy a személyes jelenlétet igénylő, a baba növekedését ellenőrző éppen aktuális vizsgálatokat gyorsabban meg lehessen csinálni” – mondja Franka Cadée. “Arra számítok, hogy a terhes anyukák alapvetően kevesebbet fognak találkozni egészségügyi szakemberekkel, hogy megvédjék saját magukat, illetve őket is fertőzéstől, és tényleg csak szükség esetén keresik fel őket személyesen.” Az orvosi vizsgálatok sűrűsége természetesen egyéni esetenként eltérő lehet, például az alacsonyabb vagy magasabb kockázatú terhességeknél.

A kisbaba születése után is fontos, hogy gyermekeddel megkapjátok a megfelelő szakmai támogatást és útmutatást, a kötelező védőoltásokat. Konzultálj szakorvosoddal arról, hogyan lehetnek számotokra biztonságosak a személyes találkozók.

Várandós kismama vagyok. Mit tehetek a biztonságunkért koronavírus-járvány idején?

Kutatások bizonyítják, hogy a koronavírus nem hat másképp a várandós nőkre, ezzel együtt a terhesség utolsó pár hónapjában – a testükben és az immunrendszerükben bekövetkező változások miatt – bizonyos légzőszervi fertőzések súlyosak lehetnek, ezért fő az elővigyázatosság. “Tudom, hogy egy kismama számára ez nagyon nehéz lehet, de legjobb tudomásunk szerint a várandós nőknél nem magasabb a megfertőződés kockázata, ezért ugyanazokat a dolgokat kell megtenniük, mint bárki másnak” – magyarázza Cadée. Azt tanácsolja továbbá, hogy a következő fizikai távolságtartással kapcsolatos intézkedéseket tartsák be:

Kerüld a kapcsolatot mindenkivel, aki a koronavírus okozta betegség (COVID-19) tüneteit mutatja:

 • Kerüld a tömegközlekedést, amikor csak lehet.
 • Dolgozz otthonról, ha lehetséges.
 • Kerüld a fizikai kapcsolatot a (tágabb) családdal és a barátokkal.
 • Használj telefont, sms-t vagy online csatornákat, ha a szülésznőddel, orvosoddal beszélsz, és akkor is, ha bármilyen más létfontosságú szolgáltatást veszel igénybe.

A további óvintézkedések: a gyakori szappannal és vízzel történő kézmosás, az otthonunkban gyakran használt felületek rendszeres tisztítása, fertőtlenítése, valamint a koronavírussal összhangban lévő tünetek, jelek figyelése saját magunkon és a környezetünkben élőkön.

Nagyon ideges vagyok a szülés miatt. Hogy tudnék megbirkózni ezzel az érzéssel?

Segíthet enyhíteni a szorongást, ha van egy terv a fejünkben a szüléssel kapcsolatban, mert egyrészt a bizonytalanság érzete helyett némi biztonságot adhat, másrészt felismerjük, mi az, amit tudunk kontrollálni a jelenlegi helyzetben és mi az, amit esetleg nem. “Eltervezhetjük például azt, hogy ki hívja fel az orvost, ha beindul a szülés, hol adunk gyermekünknek életet, és ki fog támogatást nyújtani a szülés alatt. Meghatározhatjuk, milyen óvintézkedéseket kell majd megtennünk a szülés előtt, alatt és után” – tanácsolja Cadée. “Sokat segíthet egy-egy egyszerű gyakorlat elvégzése otthon, például egy kis nyújtás, jóga, légzőgyakorlatok, vagy akár egy telefon a szülésznővel, ha épp arra van szükséged. Fókuszálj magadra, amennyire csak tudsz. Tedd a kezeidet a hasadra és szakíts időt arra, hogy élvezed a várandósságod.”

Ha elkaptam a koronavírust átadhatom a kisbabámnak?

“Még mindig nem tudjuk, hogy a terhesség alatt az anya át tudja-e adni a vírust a babának. Egyelőre nem találtak koronavírust a hüvelyváladékban, a köldökzsinórvérben és az anyatejben sem” – mondja Cadée. Ezidáig a koronavírust a méhlepényben és magzatvízben sem mutatták még ki.

A legjobb dolog amit tehetünk, ha betartunk minden szükséges óvintézkedést, hogy megvédjük magunkat a koronavírus-fertőzéstől. Ha kisbabát vársz vagy most szültél, és betegnek érzed magad, akkor azonnal keresd fel telefonon a háziorvosodat, és kövesd az utasításait.

Milyen kérdéseket kellene feltennem az egészségügyi szakembereknek?

Cadée hangsúlyozza a kezelőorvosoddal való bizalmi kapcsolat kialakításának fontosságát. “Nyugodtan tegyél fel neki minden olyan kérdést, ami veled, a kisbabáddal és az egészségetekkel kapcsolatos, beszélj meg vele mindent, amiben bizonytalanságot érzel. Jogod van tudni ezeket a dolgokat, mert a te testedről, a te egészségedről és a te babádról van szó.”

“Előfordulhat, hogy a szülésznőknek, ahogy az orvosoknak és az ápolónőknek is a megszokottnál kicsit több időbe telik a válaszadás a jelenlegi helyzetben” – jegyzi meg Cadée, aki egy olyan rendszer kialakítását javasolja, amelyen követni lehet, hogy a páciens hogyan és mikor tud konzultálni orvosával. “Alakíts ki egy rutint a vizsgálati időpontok kapcsán, és beszéljétek meg azt is, hogyan tudsz kapcsolatba lépni vele sürgős esetben. Az is hasznos lehet, ha előre elkérjük az egészségügyi papírjaink másolatát (beleértve a szülés előtti gondozásról szóló nyilvántartás másolatát is) a szolgáltatás megszakításának vagy változásának esetére.”

Fontos, hogy annyi kérdést tegyél fel a szüléssel kapcsolatban, amennyire szükséged van. Cadée a következőket javasolja:

 • Fennáll a koronavírus veszélye (COVID-19) ezen a helyen? Van itt olyan, aki megfertőződött a vírussal?
 • Hogyan különítik el a koronavírussal megfertőződött embereket azoktól, akik bizonyítottan még nem kapták el a betegséget?
 • Van elég védőruha az egészségügyi szakemberek számára?
 • Lehet velem valaki a szülés alatt? Ha nem, miért nem?
 • Velem a kisbabám a születése után? Ha nem, miért nem?
 • Szoptathatom majd a babámat? Ha nem, miért nem?
 • Szülhetek természetes úton vagy előrehozott császármetszésem lesz? Ha igen, miért?

Úgy terveztem, hogy kórházban adok életet gyermekemnek. Ez még mindig jó ötlet?

“Azt javaslom a kismamáknak, konzultáljanak a szülésznőjükkel vagy más egészségügyi szakemberrel, beszéljék meg közösen, mit tartanak a legbiztonságosabb megoldásnak, és milyen óvintézkedéseket tudnak megtenni” – magyarázza Cadée. “Minden az adott kismamától, a helyzetétől, és az egészségügyi rendszertől függ.”

“Ideális esetben a legtöbb egészségügyi létesítményben el tudják különíteni a koronavírussal fertőzötteket, de tudjuk, hogy a világ némely pontján ez nem lehetséges” – teszi hozzá Cadée. “Bizonyos magas jövedelmű országokban – mint például Hollandia, ahonnan én is származom, – már az otthonszülés is integrálódott a rendszerbe. Itt megvannak a biztonságos módszerei a tervezetten kórházon kívüli szülésnek, és manapság egyre több olyan nőt látni, aki otthon ad életet a gyermekének. Sőt, Hollandiában már léteznek bizonyos szállodák is, ahol a várandós nők bábák segítségével egy olyan helyen tudnak szülni, ami biztonságos, de mégsem egy kórházi intézmény. De ez abszolút egy helyi sajátosságnak minősül.”

A számodra legbiztonságosabb opció érdekében, fontos, hogy beszélj azzal a szakemberrel, aki a várandósságod és a szülés alatt támogatást nyújt neked.

Mi kerüljön kórházi csomagba a koronavírus-járvány idején?

“Nem gondolom, hogy szükség lenne bármilyen extra dologra, de természetesen elővigyázatosnak kell lenni” – javasolja Cadée.

Cadée arra számít, hogy egyes kórházak megkérhetik a kismamákat, hogy korábban menjenek haza, mint normális esetben, amennyiben a baba és az anya is mindketten teljesen egészségesek. “Még egyszer elmondom, hogy ez változhat régiónként, kórházanként és kismamánként” – figyelmeztet, és azt ajánlja, hogy “a várandós anyák kérjenek kifejezetten testre szabott tanácsot a szülésznőiktől, szülészorvosaiktól.”

Velem lehet a párom vagy egy családtagom szülés közben?

Noha az irányelvek országonként eltérhetnek, Cadée úgy véli, a nőknek szükségük lehet hozzátartozójuk támogatására. Mindaddig, amíg megteszik a megfelelő óvintézkedéseket, mint például a maszk viselése és a kézmosás, továbbra is lehetségesnek tartja ezt az opciót. “Aggasztónak találom, hogy bizonyos országokban nem tartózkodhatnak ismerősök, rokonok a szülőszobában. Megértem, hogy a fizikai kontaktusok csökkentése érdekében minimalizálják a kismama közvetlen közelében lévő emberek számát, de győződjünk meg arról, hogy lehetőség szerint valaki mégis lelki támaszt tud nyújtani számára – a párja, a testvére, az anyukája, vagy az általa választott, hozzá legközelebb álló személy. Továbbá ebben a helyzetben is biztosítsuk az anyáknak a lehetőséget, hogy szülés után kellő időt az újszülöttel maradhassanak.”

“Próbáljunk meg minden lehetséges helyzetet megérteni és elfogadni. Az egészségügyi szakemberek és a családtagok is a legjobbat akarják a kismama és születendő gyermeke számára. Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy próbáljunk meg közösségként (együtt)működni.” – teszi hozzá Franka Cadée.

Mit tehetek annak érdekében, hogy megóvjam az újszülött babámat a koronavírustól?

“A legjobb amit tehetsz, hogy nem komplikálod túl: ragaszkodj csak a családhoz, és lehetőség szerint ne fogadj egyéb látogatókat. Arról is győződj meg, hogy a gyerekeid (ha vannak) nem érintkeznek más gyerekekkel. Kérd meg a családodat, hogy mossanak gyakran és alaposan kezet és vigyázzanak magukra” – mondja a Cadée.

Bár ez egy nehéz időszak, szülésznő azt javasolja mindenkinek, nézze a helyzet pozitív oldalát és koncentráljon a családi kötelékek erősítésére. “Előfordulhat, hogy a sok látogató fárasztó az újdonsült anyák és apák számára. Most itt az idő, hogy kiélvezd a nyugalmat a közeli hozzátartozóiddal. Tölts minél több időt gyermekeddel, fedezzétek fel egymást és éljétek át ezeket a pillanatokat.”

Tudom biztonságosan szoptatni a babámat?

“Jelenlegi információink szerint a szoptatás biztonságos” – mondja Cadée. “Minden kutatás azt mutatja, hogy a koronavírus nem terjed az anyatejen keresztül, szóval az anya nyugodtan szoptathat – nem beszélve arról, hogy ez a legjobb dolog, amit a babájáért tehet.”

“Ha mégis felmerül a gyanúja annak, hogy koronavírussal fertőződtél meg, fontos, hogy hamar szakszerű, orvosi segítséghez juss, és kövesd az egészségügyi szolgáltatód instrukcióit. Az anyáknak – akik elég jól vannak ahhoz, hogy szoptatni tudjanak – meg kell tenniük a megfelelő óvintézkedéseket, beleértve a maszk viselését (ha rendelkezésre áll), a kézmosást a babával való fizikai kontaktus előtt és után, valamint a felületek tisztítását/fertőtlenítését. Ha túl beteg vagy ahhoz, hogy szoptass, fejd le a tejet, és add a kisbabádnak egy tiszta bögrén, kanálon keresztül ugyanezen óvintézkedések betartásával.

Mit tegyek, ha zsúfolt helyen élek?

Világszerte sok nő él szoros közelségben más emberekkel, így a (megfelelő) fizikai távolság betartása sokkal nagyobb kihívást jelenthet számukra. “Arra kérném az egész közösséget, hogy legyenek körültekintőek, vigyázzanak a várandós asszonyokra” – szorgalmazza Cadée. Azt is javasolja, hogy amennyire csak lehet, tartsák a távolságot a terhes nőktől, és jelöljenek ki néhány csak számukra használható mosdót. “Ne felejtsük el a szappanos kézmosás fontosságát sem! Nem hiába hangoztatjuk ennek jelentőségét. Egyszerűnek és alapvetőnek tűnik, de a koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb módszere” – mondja Cadée. “Remélem, hogy a körülményekhez képest a közösség és az egészségügyi szakemberek is minden esetben törekednek a várandós nők számára biztonságot teremteni. Végül is a jövőnknek adnak életet. Ezt muszáj értékelni!”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here