1.9 C
Budapest
szerda, február 8, 2023
HomeGazdaságVáltozásra számíthatunk a készpénzfelvételnél: új rendelet érkezett!

Változásra számíthatunk a készpénzfelvételnél: új rendelet érkezett!

A Magyar Nemzeti Bank megelégelte a készpénzautomaták számának csökkenését, ezért egy rendeletben a kibocsátott bankkártyák száma arányában határozzák meg, hogy az egyes bankoknak hány ATM-et kell működtetniük, írja a Portfolio. A közlönyben meg is jelent a rendelet.

Az új szabály szerint a bankok többségének ezentúl kötelező saját ATM-hálózatot fenntartani. Azt is meghatározták, hogy hol és mekkora készpénzfelvételi infrastruktúrával kell rendelkezniük.

 

 

Ha a betéti kártyák+hitelkártyák számának fele kevesebb, mint 600 ezer, akkor kerületenként 2,5 automata kell, 600 ezer és 1,2 millió között pedig már 5 automatára van szükség. 1,2 millió és 2,4 millió között 7 automát írnak elő, 2,4 millió felett pedig kötelező a 12 automata.

Az új szabályok február 1-jétől lépnek életbe, ám a csomagban foglaltak teljesítésére a bankoknak különböző határidőket szabtak. 25 ATM-nél kevesebb pótlására 18 hónap áll rendelkezésükre, 25 ATM vagy több pótlására 2 év áll a bank rendelkezésére.

Amennyiben a hitelintézet egy fiókjában megszünteti a  pénztárat vagy pénztárakat, köteles legalább két befizetési és kifizetési funkcióval is rendelkező készpénzes automatával bővíteni a hálózatát. Ezek közül legalább egyet az adott pénztár nélküli fiókban (ha megoldható), a többit az adott településen vagy fővárosi kerületen belül olyan csomópontban köteles elhelyezni, ahol egyéb szolgáltatások (így például orvosi ellátás, kiskereskedelmi üzlet, postai szolgáltatás, közösségi közlekedés) is elérhetők.

 

 

Népszerű