Utcaneveink eredete – Így ismerd meg a kerületed!

0

A We Love Budapest-nek van egy rovata, melyben különböző kerületek és városrészek utcaneveit veszik górcső alá. A legérdekesebb vagy legkedveltebb utak és utcák neveinek eredetét megvizsgálva egy kicsit közelebb kerül az olvasó az őt körülvevő kerület színeihez, történeteihez. Megkerestük nektek ezt az írást, és kiszedtük belőle a kedvenceinket.

Gilice tér

A gilice a fehér gólya közkedvelt népi elnevezése. A szó gyakran fordul elő népmesékben, illetve gyermekdalokban.

Ezek közül az egyik leghíresebb ez:
Gólya, gólya, gilice!
Mitől véres a lábad?
Török gyerek megvágta,
Magyar gyerek gyógyítja.
Síppal, dobbal, nádi hegedűve

Küküllő utca

A küküllő szó jelentése kökényes, mely korai török eredetű és az avarok révén került a magyar nyelvbe. Emellett egyébként ugyanígy nevezünk egy az Erdélyi-medencét középen nyugati irányban átszelő, nem túl hosszú, 28 km-es folyót is.

Méta utca

A méta egy nagyon régi, a baseballra vagy a krikettre hajazó labdajáték neve. Lényege, hogy van egy ütő csapat és egy fogó csapat, az ütőknek az a feladata, hogy minél messzebbre üssék egy husánggal a labdát, a fogóké pedig az, hogy vagy röptében elkapják azt, vagy összeszedjék a földről és megdobják vele az ütőjátékost, aki az elütés után rögtön szaladni kezd az úgynevezett métába, ami tulajdonképpen egy menedék. Ha eltalálják az ütőt, vagy röptében elkapják a labdát, a két csapat helyet cserél. A játék egyébként említésre kerül a Pál Utcai Fiúkban is.

Kelme utca

Az 1870-es évektől téglagyárak, kavicsbánya, majd több textilüzem létesült a településen. Ezeknek az emlékét őrzi a Kelme utca, illetve párja a Szövet utca, Pamut utca, de gyanítjuk, hogy az Ár utca is ezekhez kapcsolódik. Az 1960-as években a magyar Pamutfonóipari Vállalat országos központja lett itt a Lőrinci Fonóban.

 

(Fotó forrása: légifotó.hu)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here