Home Közlekedés Újra fizetős a parkolás: íme olvasóink tapasztalatai az első napokról!

Újra fizetős a parkolás: íme olvasóink tapasztalatai az első napokról!

0
Újra fizetős a parkolás: íme olvasóink tapasztalatai az első napokról!

Május 25-től (kedd) ismét fizetőssé vált a közterületi parkolás a fizetős övezetekben.

 

Olvasóinkat kérdeztük, mit tapasztaltak az első napokban, jobb lett-e a parkolási helyzet, egyszerűbb-e megállni a városban? Az általános tapasztalat a visszajelzések alapján az, hogy több lett a parkolóhely mind napközben, mind este. Míg az ingyenes parkolás alatt 20-30- percet is kellett keringeni, mire parkolóhelyet talált az ember, most ennél lényegesen egyszerűbb helyet találni.

Angyalföldi olvasónk, Bernadett is ezt tapasztalta:”Sokkal jobb lett, 40 perc helyett 2 perc a parkolás, testvérem, mikor hajnalban jön haza 24 órás szolgálatból, talál egyből helyet” – írta.

 

Csaba is egyetért vele: „Össze sem hasonlítható. Bőven van hely. Ma a lakásunk körül 50 méteres távolságban 16 üres helyet számoltam délelőtt, pedíg az elmúlt időben volt, hogy 2 órát vártam, mire le tudtam parkolni (de 3/4-1 óra rendszeres volt). A forgalom is kisebb” – írta kérdésünkre.

Persze ez nem azt jelenti, hogy bárhol meg tudsz állni, hiszen alapvető probléma, hogy túl kevés a parkolóhely Budapesten, ezt a fizetősség sem oldja meg.

Bár azt ígérték, az első héten még türelmi időszak lesz és nem fognak büntetni, ez nem mindenhol valósult meg. Óbudai olvasónk, Zoltán is erre panaszkodik, úgy tapasztalta, rengeteg autót büntettek meg a kerületben. Persze, lehet, hogy a piros csomag nem büntetés volt, hiszen Zuglóban a jól megszokott „mikuláscsomagba” csomagolták a figyelmeztető felhívást arra, hogy fizetőssé vált a parkolás.

Persze van, aki úgy érzi, a parkolási helyzet semmit nem változott: angyalföldi olvasónk, Attila szerint évek óta rossz a parkolási helyzet lakóhelye környékén. „Évek óta nem jó! …és nem az idegenek miatt! Egy lépcsőházra jut kb. 15 méternyi parkoló. Ha normálisan parkolnak akkor 3 autó elfér (párhuzamos parkolás), viszont lépcsőházanként van legalább 10 autótulajdonos. 18 lépcsőház van…nem beszélve a pizzásokról 8-10 autóval, és hiába megy el éppen…Smartjaik vannak…nem férsz be a helyére” – írja.

Péter a 11. kerületből is úgy látja, a helyzet ugyanolyan rossz maradt: „Itt a XI-ben a Bàrtfai utcàban ês környékén biztos nem jobb! Sokan bejönnek a környezö vàrosokbôl, lerakjàk az autójukat, mennek tovább metróval, hisz közel a megálló. Mi meg akik itt lakunk, csináljuk azt, amit eddig a belvàrosban lakók. Körözūnk majd egy órát a házunk és környéke között! Szerva itt, csere ott…” – írja.

Zita Angyalföldről úgy érzékelte, hogy a tömegközlekedés lett zsúfoltabb. „Igen, lett pár hely, nagyon sajnálom, akinek most emiatt a metrópótlón kell szenvednie. Még nem tudom, hogy oltásra hogyan fogok elmenni, majd valszeg otthagyom a sort, mikor lejár a bedobott összeg. Nem, nem fizetek plusz egy csomó pénzt az SMS miatt. Úgyhogy én nem örülök. Az utcán valóban nem volt hely a lakásomnál, de a garázsba mindig be tudtam állni, hisz ott jobb helye van az autómnak is” – írta kérdésünkre.

Xénia szerint túlzó a siránkozás a parkolási gond miatt, hiszen nem kötelező autózni, lehet sétálni is: ”Mindenki sipákol, hogy jaj, így nincs hely, úgy nincs hely.. Basszus, gyalogolni már luxus?! „10 percet kellett sétálnom” oda ne rohanjak… Akinek van a segge alatt kocsi, annak megszűnt a gyaloglás-séta kombó. Azért van lábad, hogy sétáljál, és ha 1 utcányira tudsz megállni, akkor nem hisztizni kell, hanem sétálni. Páromnak is van kocsija, gyerekkel meg megpakolt szatyorral is sétálunk, mégsem halunk bele.. (A gyerek hordozóban van) kis sétától úgy ki van pár ember, mintha az egész világot kéne körbejárnia.”

Anett szerint az is komoly gond, hogy drága a parkolás, akik ideiglenesen vannak bejelentve, akár albérletben, akár másképp, a gatyájukat is kifizethetik, hiába van a panelházhoz tartozó parkoló a lakás előtt, írja. ·

Krisztina a 3. kerületből az ingázókra panaszkodik, akik elfoglalják az ingyenes parkolóhelyeket a lakóktól, nekik meg a fizetős helyekre kell beállniuk. „Hiába szólunk nekik, nem érdekli őket, mondván nincs sorompóval lezárva” – írja.

Összességében elmondható, hogy bár lényegesen egyszerűbb lett parkolóhelyet találni, amióta újra fizetni kell a parkolásért, de a kevés parkolóhelyre még így is sok autó jut. Több parkolóhelyre lenne szükség, mert egyre több az autó.

 

18.kerulet.ittlakunk.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here