Újabb államosítás: júliustól a védőnőket is elveszik az önkormányzatoktól

0

Július elsejétől az állam átveszi a védőnői ellátást az önkormányzatoktól –  jelentette be Bábiné Szottfried Gabriella, az Országos Kórházi Főigazgatóság népegészségügyért és prevencióért felelős főigazgató-helyettese az Inforádióban.

Elmondta: “a jelenlegi széttöredezett, nagyon sokszereplős helyett egységes munkáltatói háttér jön létre. Ezenkívül június elsejétől él az a törvénymódosítás, amely a védőnői szakmai irányítást különválasztja a védőnői szakfelügyelettől, és a szakmai irányítás is az Országos Kórházi Főigazgatóság feladata lesz innentől.”

Bábiné Szottfried arról is beszélt, hogy folyamatban van az együttműködések megkötése az önkormányzatokkal, ez az irányító vármegyei kórházak feladata.

Hozzátette, hogy ezt szabályozó jogszabály szerint az önkormányzatok a szükséges ingó- és ingatlanvagyonukat is ingyenes használatba adják a védőnői feladatellátáshoz, a védőnői ellátás pedig helyben marad, tehát nem kerülnek be a védőnők fizikálisan az irányító vármegyei kórházba.

A védőnőknek ezek után is ugyanaz lesz a körzetük, a gondozotti létszámuk, ugyanazokat a feladatokat látják el magasabb szakmai színvonalon – jegyezte meg.

Az átállás fontos része, hogy új fenntartóhoz kerülnek, így egy adatbekérőt lapot juttattak el a védőnőkhöz. Ezzel kapcsolatosan Bábiné Szottfried Gabriella reagált azokra a hírekre is, miszerint olyan adatokra kíváncsi a fenntartó, mint például a munkáltató számítógépe, telefonja. Szerinte ez amiatt fontos, hogy megnézzék, milyen eszközöttel rendelkeznek az adott védőnők, a felszereltségük megfelel-e a minimumfeltételeknek. Ha nem tudjuk, vagy nem felel meg, akkor azt pótolni kell.

„Olyan jogszabályi utasítás nincs, hogy bekamerázzák a helyszínt, és hogy a gépjárműveket, telefonokat nyomon követik”– mondta a főigazgató-helyettes.

 

 

forrás:

https://18.kerulet.ittlakunk.hu/egeszseg/230603/ujabb-allamositas-juliustol-vedonoket-elveszik-az-onkormanyzatoktol

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here