10.5 C
Budapest
kedd, február 27, 2024
HomeMizu kutyásokÚj lakója van az állatkertnek

Új lakója van az állatkertnek

Újabb kis jövevénnyel gyarapodott a fővárosi állatkert: a Romy nevű zebrakanca ugyanis október 11-én egy életerős csikót hozott a világra. A jövevény kisfiú, szakszerűbben mondva csődörcsikó, méncsikó. Az első napokat a közönség elől elzárt istálló nyugalmában töltötte, de szombatra már eljött az ideje annak is, hogy néhány órára a kifutóra is kiengedjék őt – írja az állatkert.

A tizenhárom éves Romy Hollandiai Észak-Brabant tartományban található kisváros, Hilvarenbeek mellett működő Beekse Bergen Szafariparkban született 2008 augusztusában, s onnan 2010 szeptemberében került Budapestre. Tapasztalt anyának mondható, hiszen első utódját még 2015-ben hozta világra. Méghozzá mindjárt január elején, így abban az esztendőben Romy csikója volt az év első újszülöttje.

A korábbi csikók és a mostani jövevény apja egyaránt Zucchero, a tizenegy éves zebramén, aki 2010 júliusában született a franciaországi Peaugres Szafariparkban, és 2012 óta él Budapesten.

Ha alaposabban megfigyeljük a zebracsikót, egyből észre lehet venni, hogy a szőrzete sokkal „borzasabb”, mint a felnőtt állatoké. Más lófélékhez hasonlóan a zebrákra is jellemző, hogy az első vedlésig jellegzetes csikószőr borítja a testüket, amelyben a pehelyszőrök aránya sokkal magasabb a fedőszőrökhöz képest, mint a felnőtt állatoknál. Ez a fiatalok kezdetben még kissé tökéletlen hőszabályozása miatt hasznos.

fővárosi állatkertben csaknem 140 éve foglalkoznak zebrákkal. Az elsők még 1883-ban érkeztek, az első budapesti (és egyben az első magyarországi) születésű zebracsikó pedig 1930-ban jött a világra. Azóta a „tigrislovak” rendszeresen szaporodnak Állatkertünkben. Az idők során több különböző zebrafajt és -alfajt láthatott a közönség. Mostani állatok az alföldi zebra egyik alfaját, a Böhm-, vagy más néven Grant-zebrákat (Equus burchelli boehmi) képviselik. Ez az alfaj Afrikán belül Dél-Szudánban, Etiópiában, Kenyában, Tanzániában, Ugandában, illetve Zambia legkeletibb részén fordul elő.

Népszerű