7.5 C
Budapest
szerda, november 27, 2024
Home Egészségügy Tökös napok – Miért egészséges a sütőtök?

Tökös napok – Miért egészséges a sütőtök?

0
Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Az üzletekben, piacokon is érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani – adta hírül a NAK közleményében.

Hazánkban – a területalapú támogatási adatok szerint – körülbelül 1.770 hektáron termesztenek sütőtököt, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legnagyobb a termőterület (több mint 330 hektár), de Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is 200 hektár fölött van. Mivel a hazai termelés eléri az éves 35-40 ezer tonnát, így az import elenyésző méretű, ezer tonna alatt volt az elmúlt években.MAGYARORSZÁGON A SÜTŐTÖKFOGYASZTÁS MENNYISÉGE ÉVRŐL ÉVRE LASSAN, DE BIZTOSAN NÖVEKSZIK, ÉS AZ ŐSZI-TÉLI HÓNAPOKRA KONCENTRÁLÓDIK.

Az érett sütőtök íze édes, textúrája kellemes. Formája és színe nagyon sokféle, lehet narancssárga és kerek, de akár hosszúkás vagy szögletes, kékes, zöld, szürke, fehér héjú. Ha szeletben vesszük, figyelni kell arra, hogy a húsa szép egységes narancsos színű legyen. Egészben vásárolva pedig ügyeljünk arra, hogy meglegyen a kocsánya. A felszeletelt sütőtököt tárolhatjuk a hűtő zöldséges rekeszében, fóliába csomagolva, de csak rövid ideig. FOGYASZTHATJUK PÉLDÁUL SÜTVE, KRÉMLEVESKÉNT, IVÓLÉKÉNT, VALAMINT A KICSIK BÉBIÉTELKÉNT; HÚSOK MELLÉ, PÁROLVA KIVÁLÓ KÖRET.Mindezeken túl a sütőtök rendkívül jó antioxidáns, és kutatások bebizonyították, hogy véd a tüdőrák kialakulása ellen; a számos jótékony hatással rendelkező élelmiszert az indiánok még kígyómarás ellen is alkalmazták.

Az április végén elvetett magokból október végére fejlődik ki az egyik itthon kedvelt sütőtökfajta, a nagydobosi. Ez a hosszú tenyészidejű csemege kifejezetten kedveli a homokos – a legtöbb haszonnövény számára nem igazán kedvező – talajt. Szürkés héjával és erőteljes izével érezhetően más élményt nyújt, mint többi fajtatársa.

Bár évszázadok óta szerepel a magyar konyhában a változatos színekben pompázó héjú sütőtök, az utóbbi időben elhomályosította az angolszász eredetű Halloween és a narancssárga dísztök. Fontos kiemelni, hogy AZ ÚGYNEVEZETT HALLOWEEN-TÖKÖK MÁS TÍPUSHOZ TARTOZNAK, általában a biológiailag cukkini, patisszon és spárgatök rokonságába tartozó növényt lehet kapni ezen a néven. Utóbbiakat étkezési célra még zsengén szedik le, de amikor a zöldségesekhez, áruházakba kerülnek, termésük már érett, kemény és ehetetlen. Ráadásul Magyarországon a Halloween-tök dísztípusa terjedt el, ami nem ehető! Az úgynevezett Halloween-tök nagy, narancssárga színű, és alapvetően díszítési célra szánt, nem étkezésire.

(origo.hu)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here