Tipikus téli finomságok – Íme a vaníliás gőzgombóc eredeti receptje!

0

Tudtátok, hogy Eplényben már van lehetőség síelni, sőt lassan már az összes pályát üzembe helyezik? Bár a kerületben is találtok műanyag fedésű sípályát a Bókay Kertben, érdemes azért egy-egy napra megnézni az eplényi síparadicsomot is. Hogy meghozzuk a kedveteket, megkerestük nektek az egyik legikonikusabb sízős finomság autentikus receptjét. Íme a gőzgombóc elkészítési módja.

ELKÉSZÍTÉS

  1. 3 dl tejet a cukorral meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Egy nagyobb tálba beletesszük a lisztet, hozzáöntjük az étolajat és az élesztős tejet. Az egészet összegyúrjuk, és hozzáadjuk a maradék tejet, hogy elég lágy legyen a tészta.
  2. Ezután kinyújtjuk 3-4 mm vastagra, felkockázzuk, a kockákra lekvárhalmokat teszünk, és gombócot formázunk belőle. Hagyjuk kelni 1/2 órát.
  3. Ezalatt fogjuk a legnagyobb lábast, beleteszünk egy szitát és annyi vizet, hogy a szitát csak a gőz érje. Felforraljuk a vizet, a szitába tesszük a gombócokat, és lefedjük a lábast.
  4. 18 percig főzzük gőz felett a gombócokat, majd kiszedjük mindet, és megforgatjuk a felolvasztott margarinban, majd megszórjuk a cukrozott mákkal. Vaníliaszósszal még fiomabb.

HOZZÁVALÓK

  • 4dl tej
  • 1ek cukor
  • 3dkg élesztő
  • 60dkg liszt
  • 0.5dl étolaj
  • lekvár
  • 15dkg olvasztott margarin
  • darált mák
  • 1ek kristálycukor
  • 1dl tej
  • 1ek kristálycukor
  • 15dkg margarin

 

(Mindmegette.hu)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here