15.1 C
Budapest
szerda, február 28, 2024
HomeMizu veletekTervezik a Balatonakali ifjúsági tábor felújítását

Tervezik a Balatonakali ifjúsági tábor felújítását

Az önkormányzat egyik fő célja az, hogy régi fényében üzemeljen újra a kerület balatoni
tábora. A felújításra koncepcióterv készült, amelynek megvalósítása már el is kezdődött.

A koncepció több megvalósítási fázist javasol – magyarázza Petrovai László alpolgármester. Az első fázisban a déli terület öt földszintes faházának cseréje történik meg az északi területen álló öt komfortosított épülethez hasonlóra. A beltér mérete nem változik, de az előterasz nagyobb lesz. A második fázisban az egykori fürdőépület újul meg, amely új funkciókat lát majd el. A tervek szerint a földszinten lesz egy társalgó, az előtérből pedig konditerem nyílik öltözőkkel, zuhanyzóval, s lesz egészségügyi szoba és karbantartó helyiség is. Mindez a tábor sportcélú hasznosítását szolgálja a táborozási idényen túli időszakban. Ennek több előnye is lesz: a szezon megnyújtásával a tábor gazdaságosabban üzemeltethető, a szolgáltatásai bővülnek, és sportcélú hasznosításra más támogatási formák is elérhetők. A tetőtér is beépül, és egy kis „szaunavilágot” alakítanak ki benne, amelyet egy napozó-pihenő terasz is kiegészít, a két szintet pedig zárt lépcsőház köti majd össze. A harmadik fázisban a főépületet építik újjá.

A javaslat szerint ennek funkciói nem változnak: a földszintre közösségi terek, étkező, melegítőkonyha, iroda és közösségi vizesblokkok kerülnének – mondja az alpolgármester.

Az itt újonnan létrehozandó, részlegesen beépítendő tetőtérben a táborvezetői és a személyzeti szállás kapna helyet. Az épülethez a földszinten két nagy alapterületű
terasz csatlakozna: egyik a szabadtéri étkezés, a másik a rendezvények szolgálatában állna. A negyedik, egyben utolsó fázisban a jelenlegi sportpályát korszerű, multifunkcionális pályára cserélnék, s egyúttal rendeznék a tábor teljes környezetét, zöldfelületeit, közvilágítási hálózatát és közműrendszerét.

Jelenleg az első két pontban foglaltakat nyújtották be a megbízott tervezők településképi véleményezésre, amelyhez a napokban várjuk a balatonakali önkormányzat támogató hozzájárulását – magyarázza Petrovai László.

Ezekre a megvalósítási fázisokra már elkészültek az engedélyezési tervek is, amelyeket a településképi vélemény megérkezését követően azonnal benyújtunk az építési hatósághoz, engedélyt kérve a beruházásra. A projektgazda Városrehabilitáció18 Zrt. várja a képviselő-testületünk jóváhagyását az első ütemben három könnyűszerkezetes szállásépület még idén történő beszerzéséhez, amit reményeink szerint jövő tavasszal követ a maradék két épület megrendelése. Ezzel párhuzamosan megkezdődnek a közműkor sze rű sí tési munkák és a versenyeztetés a volt fürdőépület átalakításának kivitelezésére.

A főépület megújítása, a sportpálya cseréje és a területrendezés tehát az ezt követő évek feladata lesz, de ha minden jól megy, jövő nyáron már tíz, legfeljebb tízfős komfortos, hűtéssel is ellátott szállásépület várja a vendégeket. Főépület hiányában iskolai tábort jövőre valószínűleg még nem tudunk szervezni Akaliba, ezért egyelőre az önkormányzatnál és az intézményeinél dolgozóknak és családjuknak biztosít nyári pihenési lehetőséget a
Balatonakali Ifjúsági Tábor.

(Bp18 Városkép)

Népszerű