15.1 C
Budapest
szerda, február 28, 2024
HomeTechSzuper ötlet! Segítő appot készített sorstársainak a lány, akit zaklattak

Szuper ötlet! Segítő appot készített sorstársainak a lány, akit zaklattak

A francia Pauline Vanderquand hiába kért segítséget, amikor követte egy idegen az utcán, nem járt sikerrel. Ezután támadt az az ötlete, hogy készít egy applikációt a bajban lévő nőknek.

Miután végzett az esti jógaóráján, hazafelé indult Pauline Vanderquand, ám a sötét utcán egy férfi először követni, majd inzultálni kezdte őt. A masszőrként és jógaoktatóként dolgozó nő egy útjába eső éjszakai bárban kért segítséget a kidobó embertől. „Ő viszont nem akart beengedni, arra hivatkozva, hogy nincs rajtam megfelelő öltözék” – mondta a harmincas éveiben járó nő. „Ekkor jutott eszembe, milyen jó lenne, ha létezne egy eszköz, amivel kideríthetném, hogy mely üzletek hajlandóan segíteni az én helyzetemben lévő nőkön.”

Az este végül szerencsés véget ért, Pauline épségben hazaért, és egy évvel később elindította „Garde ton corps” (magyarul védd a tested) névre keresztelt applikációját, ami az utcai zaklatás áldozatainak nyújthat segítséget. A felhasználók az app helyzetmeghatározásának köszönhetően megtalálhatják a hozzájuk legközelebb eső olyan helyeket, ahol szívesen látják őket, ha nem érzik magukat biztonságban. „Ezek lehetnek éttermek, bárok, szállodák, de akár fodrászszalonok is” – sorolja Pauline, majd hozzáteszi, a járvány miatti lezárások idején is együtt tudtak működni a nyitva tartó trafikokkal, szupermarketekkel, patikákkal.

A helyszínek önkéntesei maguk adhatják meg a felületen a nyitva tartási idejüket, valamint aláírhatják a chartát, amellyel vállalják, hogy továbbképzik a munkavállalóikat azzal kapcsolatban, milyen magatartást kell tanúsítani a segítséget kérők felé.

JELENTHETJÜK A VESZÉLYES HELYEKET

Az alkalmazásban ezenkívül a felhasználók (akiknek 70%-a nő, 30%-a férfia) zaklatás esetén elküldhetik a pontos helyzetüket a közeli barátaiknak, szeretteiknek, akiknek az elérhetőségét korábban rögzítették a felületen. Sőt, egy térképen megjelölhetik azokat az utcákat, helyszíneket, ahol kiszolgáltatottnak érezték magukat, netán zaklatták vagy bántalmazták őket. „A névtelen bejelentések lehetővé teszik, hogy bárki elmondhassa: ’ebben az utcában zaklatás áldozata voltam, bizonytalanságot éreztem, megtámadtak’” – mondja Pauline, aki szerint a „Garde ton corps” felületére hetente kb. 100-150 bejelentés érkezik.

Az alkalmazás készítője a jövőben szeretné még tovább bővíteni az appban elérhető szolgáltatásokat, például azzal, hogy a zaklatás és az erőszak áldozatai közvetlenül felvehessék a kapcsolatot az ezekre az esetekre szakosodott segítő egyesületekkel. „Ez is egy ingyenes szolgáltatás lenne, ahol a nap 24 órájában ügyvédek, pszichológusok és tanácsadók fogadják a segítséget kérőket, akik akár feljelentést is tehetnek rajtuk keresztül.”

Pauline teljesen hátrahagyta polgári állását, hogy minden idejét az alkalmazás fejlesztésére fordíthassa – jelenleg három kollégájával együtt dolgoznak az applikáción, amelyet Aix-en-Provence városa is támogatott. A kezdeményezés pedig lassan egész Franciaországot meghódítja, jelenleg több mint 40 ezer felhasználóval és mintegy 400 segítségnyújtó partnerrel büszkélkedhetnek.

Forrás: Elle

Népszerű